AFP or licensors

Is de Braziliaanse coronavariant besmettelijker? En werken de vaccins er tegen? Drie vragen en antwoorden

In ons land zijn voor het eerst besmettingen met de Braziliaanse variant P.1 van het coronavirus vastgesteld. Moeten we nu vrezen voor een nieuwe besmettingsgolf en komt de vaccinatiecampagne niet in het gedrang? Moeten we ons ongerust maken of zal alles nog wel meevallen? Professor virologie Johan Neyts (KU Leuven) geeft antwoord op uw vragen. 

Is de Braziliaanse variant besmettelijker?

"We kennen nu drie belangrijke varianten van het coronavirus: de Britse variant, de Zuid-Afrikaanse variant en de Braziliaanse variant. Alle drie verspreiden ze zich gemakkelijker dan de klassieke variant. Dat kan je terugbrengen tot één mutatie in een spike of een uitsteeksel van het virus, op plek 501. Die komt voor bij de drie varianten."

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de Braziliaanse variant. "In elk geval weet men in Brazilië dat mensen die de ziekte al hebben doorgemaakt opnieuw kunnen worden geïnfecteerd en opnieuw ziek kunnen worden. Allicht is dat omdat de beschermende antistoffen niet volledig werken."

Zijn de coronavaccins effectief tegen de Braziliaanse variant?

"De Braziliaanse variant heeft nog een mutatie gemeen met de Zuid-Afrikaanse variant, op positie 484. Van de Zuid-Afrikaanse variant weten we dat die mutatie minder gevoelig is aan de vaccins. Minder gevoelig, niet ongevoelig. We verwachten dat de Braziliaanse variant ook minder gevoelig zal zijn aan de vaccins."

Zekerheid is er nog niet. "In Brazilië moeten ze bloed nemen van mensen die gevaccineerd zijn en dan testen of dat het virus neutraliseert. We moeten nog wachten op de resultaten van die onderzoeken." 

Komt de vaccinatiecampagne in het gedrang?

"De vaccinatieontwikkelaars zijn al bezig met de ontwikkeling van een versie 3.0 van de vaccins, om ervoor te zorgen dat de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten worden afgedekt. Maar het zal nog een tijdje duren voor dat aangepaste vaccin er is."

"In elk geval zullen de huidige vaccins een zekere graad van bescherming bieden."

"Laat ons intussen hopen dat de circulatie beperkt blijft door ons aan de maatregelen te houden en bijvoorbeeld niet-essentiële reizen aan banden te leggen. Intussen kunnen we voortgaan met vaccineren en met het maken van een aangepast vaccin."

Bekijk hieronder het interview met Johan Neyts in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen