Videospeler inladen...

Zuiden van de VS geteisterd door uitzonderlijk winterweer: miljoenen mensen zonder stroom

Het zuiden van de Verenigde Staten heeft te kampen met sneeuw en vriestemperaturen, en dat zijn ze daar niet gewend. In Texas is de noodtoestand uitgeroepen. De druk op het elektriciteitsnetwerk is enorm door de grote vraag en storingen. Ruim vier miljoen inwoners kwamen zonder stroom te zitten en dus vaak zonder verwarming. Ook verschillende andere zuidelijke staten zijn getroffen door het winterweer.

In Dallas, in Texas, was het gisteren -18 graden, het is daar nu kouder dan in Alaska in het noorden.  Het heeft zelfs gesneeuwd in Brownsville, de meest zuidelijke stad van Texas. Dat is nog maar de derde keer sinds het begin van de metingen daar in 1898. 

Dat het winterweer in het zuiden van de VS uitzonderlijk is, mag dus duidelijk zijn. Zo'n 150 miljoen Amerikanen leven in gebieden waar gewaarschuwd wordt voor winter- en sneeuwstormen, zegt de Nationale Weerdienst NWS. Onder andere Kentucky, Mississippi, Alabama en Oklahoma zijn getroffen.

Bekijk hier de beelden uit de staat Texas: (Lees daaronder voort )

Videospeler inladen...

Gevolgen tot in Mexico

De druk op het elektriciteitsnetwerk in Texas is zo groot, dat zeker vier miljoen mensen zonder stroom zitten. En zelfs over de grens, in het noorden van Mexico vielen 4,7 miljoen inwoners zonder stroom. Dat komt omdat een groot deel van de elektriciteit in Mexico wordt opgewekt met aardgas afkomstig uit Texas. Maar verschillende pijpleidingen raakten bevroren door de kou. Tegen de avond was voor 2,6 miljoen van hen de elektriciteitsvoorziening opnieuw gegarandeerd.

Dat ze dit weer in Texas niet gewend zijn, bewijzen de vele winkels die de deuren sluiten. Wegen zijn afgesloten en er zijn al vele tientallen auto-ongelukken gebeurd. Ook het vliegverkeer in de regio is getroffen. Twee luchthavens in Houston zijn voorlopig gesloten. Op de luchthavens van Houston en Dallas zijn in totaal bijna 2.000 vluchten geannuleerd. 

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens weerdienst NWS hebben uitzonderlijke metereologische omstandigheden mogelijk gemaakt dat een "arctische uitbraak" die was ontstaan net boven de grens met Canada, zich verspreid heeft over grote delen van de VS, en dus tot in regio's waar ze vriestemperaturen allesbehalve gewend zijn.

AFP or licensors

Meest gelezen