Acht transmigranten teruggevonden in koeltransport in Zeebrugge: "Ze zijn gered van de verstikkingsdood"

Afgelopen nacht zijn er in de haven van Zeebrugge 8 transmigranten gered van de verstikkingsdood. De koelcontainer waar ze in verstopt zaten, was bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk. 

Kort na middernacht kwam er een noodoproep binnen dat er mensen in een koelcontainer zaten en dat ze in ademnood verkeerden. De transmigranten uit Irak en Iran werden gered door de hulpdiensten. Ze zouden in de nacht van maandag op dinsdag in Frankrijk in de trailer gestoken zijn. De inhoud van de koelcontainer, een lading broodjes, was bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk. De temperatuur bedroeg slechts 15 graden.

"Door het oog van de naald gekropen"

"Het gebeurt regelmatig dat transmigranten door smokkelaars op koeltransporten worden gestopt, wat levensgevaarlijk is", klinkt het bij het parket van Brugge. "Deze mensen uit Irak en Iran zaten ongeveer een dag tussen een lading broodjes op een constante temperatuur van 15 graden. De transmigranten zijn door het oog van de naald gekropen."

Het was de vrachtwagenchauffeur die beweging voelde in de trailer. Zij verwittigde de hulp- en politiediensten. De lading broodjes zal vernietigd worden. "Dit dossier toont nog maar eens aan dat de smokkelactiviteiten grote economische schade veroorzaken. Voedingswaren waar mensen tussen verscholen zitten gedurende vele uren zijn namelijk niet meer voor consumptie vatbaar."

Meest gelezen