Videospeler inladen...

Askruisje in coronatijd: met een wattenstaafje of wat as over het hoofd

Voor de katholieken betekent Aswoensdag het begin van de vastenperiode. Ze kunnen dan in de kerk een askruisje op het voorhoofd laten zetten. Door corona zal dat nu anders verlopen. Het voorhoofd mag niet worden aangeraakt en daarom wordt wat as over het hoofd uitgestrooid. Een wattenstaafje gebruiken kan ook. Er mogen verder maar 15 mensen tegelijk in de kerk zijn. Volgens de Antwerpse bisschop Bonny komen er op Aswoensdag ook veel jongeren naar de kerk.

Door de coronamaatregelen verloopt ook Aswoensdag niet zoals normaal. Ook het geven van een askruisje aan de katholieke gelovigen moet coronaproof verlopen. Het kruisje is een oud symbool voor het begin van een tijd van bezinning en leven in de voetsporen van Jezus.

"Het is voor de katholieken een teken van nederigheid omdat mensen van klei en aarde zijn gemaakt. We zijn broze wezens en het is soms goed om dat nog eens te beseffen", vertelt de Antwerpse bisschop Johan Bonny in Start je dag bij Radio 2 Antwerpen. "Door corona moeten we het wel anders aanpakken. We hebben de priesters gevraagd om verschillende kleine vieringen te doen. Dat kan trouwens niet alleen vandaag maar tot en met zondag."

Tot mijn verbazing zijn er ook veel jongeren in de kathedraal op Aswoensdag
Johan Bonny, bisschop Antwerpen

De priester mag de gelovigen niet aanraken. Hij kan met een wattenstaafje wat as nemen en zo het kruisje zetten. De gelovigen kunnen ook diep buigen en zo wat as over het hoofd krijgen." Er zijn ook nog best wat jongeren die zo'n kruisje laten zetten. "Tot mijn eigen verbazing waren er de afgelopen jaren veel jonge mensen aanwezig in de kathedaal op Aswoensdag."

Ook heel wat buitenlandse studenten van een hogeschool of universiteit voor wie het kruisje een gebruikelijk teken is om de vasten te beginnen. "Het is een ritueel met heel diepe, symbolische betekenis", gaat Bonny verder. "Dat gebeurt bij ons maar één keer per jaar. Dus ofwel doe je het dan ofwel is het weer een jaar wachten. Het leven heeft zo'n symbolen nodig. Wat kan je laten wat je niet echt nodig hebt. Het is een gebaar van solidariteit met de mensen die minder hebben dan wij."

Deze foto toont een Filipijnse priester die as uitstrooit over het hoofd van een gelovige:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ook de paus ontsnapt niet aan de coronamaatregelen:

Bekijk hieronder het bericht over Aswoensdag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen