2019 Getty Images

Creatieve priesters op Aswoensdag: "Geen askruisjes maar asbestrooiing" 

Vandaag is het Aswoensdag. Voor katholieken is dat het begin van de vasten. Volgens de traditie krijgen gelovigen dan een askruisje op hun voorhoofd, maar omdat dat niet coronaveilig is, moeten de priesters dit jaar creatief zijn. Daarom zullen ze een beetje assen van de palmtakjes over het voorhoofd van de kerkgangers strooien.

"Door de coronamaatregelen kan je nu geen kruisje komen halen", zegt de deken van Diest Felix Van Meerbergen in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We moeten afstand houden, mekaar niet aanraken, ook niet met voorwerpen die van de ene persoon naar de andere gaan." Dus een houten stempeltje gebruiken waarin een kruisje is gegrift, zit er dit jaar niet in. Ook een assekruisje geven met de duim is niet coronaveilig.

Het zal zeker prettig zijn voor de dames die enkele dagen geleden naar de kapper geweest zijn

Felix Van Meerbergen, deken Diest

"Rome heeft daarop geanticipeerd en heeft daarom enkele weken geleden al gevraagd om geen askruisjes te geven, maar om aan asbestrooiing te doen. Dus we gaan een klein beetje as strooien op mensen hun voorhoofd. Het zijn maar enkele korreltjes. Deze manier zal zeker prettig zijn voor de dames die enkele dagen geleden naar de kapper geweest zijn", lacht Van Meerbergen. "Het lijkt een heel andere traditie, maar in Rome heeft men het eigenlijk altijd zo gedaan." Vorig jaar, net voor de eerste lockdown, was het nog mogelijk om een kruisje te zetten: "Er zijn toen in de voormiddag toch een 200-tal mensen een kruisje komen halen", gaat Van Meerbergen verder. "Dus er komt in normale tijden toch wel wat volk opdagen." 

Goede oplossing

Van Meerbergen vindt de asbestrooiing een goede oplossing: "Ik had zelf een ander plannetje in mijn hoofd. Ik dacht eraan om mooie kaartjes te laten maken, en in een klein plastic zakje er wat as bij te voegen. Maar dat was misschien omslachtig. Ik vind het nu een goede regeling om toch nog iets over te houden van de traditie." Door de coronamaatregelen mogen er nog altijd maar 15 mensen aanwezig zijn bij een misviering. Kinderen jonger dan 12 jaar en de priester zelf niet meegerekend.

Meest gelezen