Bisdom Brugge

Bijzondere Aswoensdagviering door corona: geen askruisje, wél uitstrooien boven het hoofd

Door de strenge coronamaatregelen vinden de vieringen van Aswoending vandaag in beperkte kring plaats en mogen de pastoors de gelovigen geen askruisje op het voorhoofd geven. Als alternatief strooien ze de as uit boven het hoofd. "Het past bij de situatie", zegt bisschop Lode Aerts van het bisdom Brugge. "We voelen allemaal dat het moeilijke tijden zijn. Weten dat je er niet alleen voor staat, is op zich al een goed vastenpunt.”

Een bijzondere Aswoensdag voor de katholieken vandaag. Bij het begin van de vasten ontvangen gelovigen normaal gezien een askruisje op hun voorhoofd. Maar door corona mogen de pastoors hen niet aanraken vandaag. "Daarom strooien we de as uit boven het hoofd", zegt bisschop Lode Aerts, die vandaag de aswoensdagviering leidde in de Sint-Salavatorskathedraal in Brugge. “Het was een mooie, maar beperkte dienst. De 12 decanaten uit het bisdom werden vertegenwoordigd door een volwassene en een eerstecommunicant of vormeling."

Ook al waren er weinig mensen aanwezig, toch waren ze heel betrokken"

Lode Aerts, bisschop van Brugge

Stephanie de Witte uit Heestert was één van de gelukkigen die de viering ter plekke kon meevolgen. “Ik werd uitgenodigd door de deken van Avelgem, omdat mijn dochter dit jaar haar vormsel doet. Het uitstrooien van de as over het hoofd voelde anders, maar wel even zinvol. Het was deugddoend,” zegt ze. 

(lees verder onder de foto)

Bisdom Brugge

Of bisschop Lode Aerts niet eerder de neiging had om een kruisje op het voorhoofd te plaatsen? “Nee, toch niet”, lacht hij. “Het is een mooi gebaar. De as op het hoofd strooien is discreet, maar het toont toch dat je een kwetsbare mens ment. Het past ook bij de situatie nu. We voelen allemaal dat het moeilijke tijden zijn. Perspectief houden is hierbij heel belangrijk. Weten dat je er niet alleen voor staat, is op zich al een goed vastenpunt.” Al hoopt de bisschop dat de coronaperikelen volgend jaar verdwenen zijn.

Meest gelezen