Cipiers trekken aan alarmbel: "Ongevallen kunnen niet blijven duren, wij zijn geen boksbal"

Er gebeuren te veel arbeidsongevallen met gedetineerden en geïnterneerden, dat zegt de socialistische vakbond ACOD.  De cipiers in de gevangenissen van Merksplas en Turnhout willen dat de agressie stopt. "Het loopt uit de hand. Er moet een ander beleid komen, want ons personeel is hiervoor niet opgeleid en blijft dit niet pikken", zegt vakbondsman Dirk Vansprengel. 

In de Kempen trekken de cipiers aan de alarmbel, want er gebeuren volgens hen te veel ongevallen met gedetineerden en geïnterneerden in de gevangenissen van Merksplas en Turnhout. De socialistische vakbond ACOD vraagt aan minister Van Quickenborne (Open Vld) om het probleem op te lossen. 

Er moet een ander beleid komen, want deze ongevallen kunnen niet blijven gebeuren. Ons personeel is hiervoor niet opgeleid

Dirk Vansprengel, socialistische vakbond ACOD

"Sinds dat de streng beveiligde afdeling in Brugge gesloten is, komen de zwaar agressieve en onhandelbare gedetineerden allemaal richting de Kempen afgezakt. Daar nog eens bovenop lokken de onhandelbare geïnterneerden veel agressie uit, waardoor het personeel overal met arbeidsslachtoffers kampt", zegt vakbondsman Dirk Vansprengel. 

Eerder vandaag nog gebeurde er een ongeval in de gevangenis van Merksplas, waarbij een geïnterneerde 4 bewakers aanviel. De bewakers werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. "Dit was de druppel", reageert Vansprengel. "Het loopt uit de hand en er moet een ander beleid komen, want al die ongevallen kunnen niet blijven duren. Ons personeel is er niet voor opgeleid en blijft dit niet pikken. Ze zijn geen boksbal." 

De vakbond stelt voor dat de zogenoemde zware gevallen overgeplaatst worden naar gevangenissen waar het personeel wel een opleiding heeft gekregen. 

Meest gelezen