Videospeler inladen...

Aangereden wolf uit Oudsbergen leeft nog en is een welp van August en Noëlla

De wolf die begin december aangereden werd door een auto in Oudsbergen is nog in leven en is een welp van het wolvenkoppel August en Noëlla. Dat is nu door DNA-onderzoek bewezen. Het is een mannetje waarvan nog geen gegevens bekend waren. Op de bumper van de wagen die de wolf aanreed, werden enkele haren teruggevonden, en daarin vond het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek het bewijs. 

De afgelopen maanden heeft het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) heel wat wolvenonderzoek gedaan. Er zijn DNA- en meststalen onderzocht die de voorbije maanden bij verschillende aangelegenheden verzameld zijn. 

Aangereden wolf leeft nog

De wolf die in december vorig jaar is aangereden is nu geïdentificeerd. Het is een mannelijke welp van het Limburgse wolvenkoppel August en Noëlla. Het jonge dier werd op 2 december twee keer aangereden door een auto op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen.  Er werden toen drones ingezet om het gewonde dier te zoeken, maar er werd niets gevonden. Iedereen koesterde de stille hoop dat het dier nog in leven was. Nu is bewezen dat het inderdaad zo is. Er blijven dus nog 3 van de 5 welpen over. Door dit onderzoek weten we ook dat het drie mannetjes zijn. De 4e en 5e welp werden in oktober vorig jaar al gedood in het verkeer.  

Dode schapen

Nog uit het onderzoek blijkt dat zeven -in december en januari- doodgebeten schapen effectief door de Limburgse wolven zijn omgebracht. “Op dit moment zijn het vooral August en Noëlla die de dieren doden”, zegt Joachim Mergeay van het INBO. “De welpen mogen dan mee aan tafel schuiven." Het is trouwens niet zo dat wolven altijd in roedel jagen. "Zeker kleinere dieren pakken ze op hun eentje aan. Dan is het ieder voor zich. Maar we hebben ook camerabeelden gezien waar Noëlla een everzwijnzeug opjaagt. De zeug gaat dan achter de wolf aan en de andere wolven pakken de biggen. Daar werken ze dan wel samen", zegt Mergeay.

De afgelopen weken zijn er duidelijk minder schapen doodgebeten. “Dat komt door de sneeuw en de koude”, weet Mergeay. "Everzwijnen en reeën zijn dan zwakker en moeten meer risico’s nemen om aan voedsel te geraken.”

Lees verder onder de foto.

De weg naar huis vinden

"Een van de wolven die in België een doortocht maakte en onder meer in Herentals werd opgemerkt, konden we door DNA-onderzoek volgen op z’n pad. Het dier legde op een half jaar tijd in vogelvlucht meer dan duizend kilometer af. Maar je mag rekenen dat die in werkelijkheid gemakkelijk vier keer die afstand liep. Zo’n wolf loopt natuurlijk niet in vogelvlucht. Denk maar hoe je hond loopt als je gaat wandelen, die legt ook veel meer meters af,” weet Mergeay. “De wolf is in een lus van duizend kilometer de omgeving gaan verkennen. Op dit moment is hij terug in de buurt van Hamburg, waar hij geboren werd. Geen idee hoe hij de weg terug naar huis kan vinden. Dat is een van de vele mysteries over de wolf die nog niet opgelost zijn.”

Meest gelezen