AFP or licensors

Donald Trump roept Republikeinen op Mitch McConnell de rug toe te keren

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in een vlammende brief de aanval ingezet tegen Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse partij in de Senaat. McConnell sprak Trump zaterdag nog vrij in het afzettingsproces dat liep in het Amerikaanse parlement, maar hij las hem achteraf wel de les. Hij noemde hem feitelijk en moreel verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool, begin dit jaar.

Tijdens het presidentschap van Trump was McConnell een belangrijke bondgenoot, maar in de laatste weken begon de senator afstand te nemen. Trump keert McConnell nu op zijn beurt openlijk de rug toe en roept zijn partijgenoten op om hetzelfde te doen. "De Republikeinse partij zal nooit meer gerespecteerd of sterk zijn met politieke "leiders" zoals McConnell aan de knoppen", zegt Trump. Hij omschrijft McConnell als een saaie, norse politicus die nooit lacht. "Als de Republikeinen in de Senaat bij hem blijven, dan zullen ze niet meer winnen."

Hoewel Trump bijna een maand geleden het Witte Huis verliet, spande het Amerikaanse parlement toch nog een afzettingsprocedure tegen hem aan. Zaterdag moesten de senatoren stemmen of Trump al dan niet schuldig was als aanstoker van de gewelddadige bestorming van het Capitool, op 6 januari. De Democratische senatoren en zeven Republikeinse senatoren vonden van wel, maar ze haalden daarmee geen tweederdemeerderheid, waardoor Trump werd vrijgesproken. 

Ook McConnell stemde tegen de veroordeling van Trump, omdat hij van mening is dat de Senaat niet bevoegd is om een oud-president te berechten. De leider van de Republikeinen in de Senaat zei achteraf wel dat hij vindt dat Trump moreel en feitelijk verantwoordelijk is voor de bestorming. 

"De relschoppers handelden zo omdat de machtigste man van de planeet hen met leugens gevoed heeft, door te weigeren zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen", zei McConnell. Hij voegde er ook nog aan toe dat Trump nu als gewone burger kan worden vervolgd door het gerecht. "Hij is nog aan niets ontsnapt." 

Interne strijd

Trump gaat met zijn brief nu in de tegenaanval. "Je moet dit zien in het licht van een strijd binnen de Republikeinse partij", zegt Björn Soenens, onze correspondent in de VS. "Je hebt enerzijds de aanhangers van Trump en anderzijds een gematigder kamp, waar McConnell toe behoort. Zij vinden het programma van Trump te radicaal, te rechts en te extremistisch. Ze denken dat het veel centrumkiezers heeft afgeschrikt en willen dat veranderen."

Volgens Soenens is de verdeeldheid binnen de partij erg groot. Zo zijn de zeven senatoren die voor de afzetting van Trump hebben gestemd allemaal afgestraft door hun lokale partijafdelingen. "Als die senatoren herverkozen willen worden, zal het Trumpkamp tegenkandidaten op hen afsturen."

"De strijd binnen de partij is zeker nog niet gestreden en het zal er de komende jaren nog hard aan toe gaan", zegt Soenens. 

Meest gelezen