AFP or licensors

Europa steekt tandje bij in strijd tegen nieuwe coronavarianten

De Europese Commissie voert de strijd tegen nieuwe mutaties van het coronavirus op. Om wereldwijd nieuwe varianten op te sporen, brengt ze de farmaceutische industrie, onderzoekers en gezondheidsautoriteiten samen. Daarnaast wil ze de wettelijke goedkeuring van nieuwe vaccins versnellen.

Omdat nieuwe mutaties van het coronavirus momenteel de grootste zorg zijn, wil de Europese Commissie met haar nieuwe programma "HERA incubator" de verdere ontwikkeling van nieuwe, maar ook bestaande vaccins stimuleren. Verder wil Europa de productie van vaccins opdrijven en vertragingen voorkomen door mogelijke knelpunten binnen de farmaceutische bedrijven van naderbij te bekijken. 

"We kunnen samen de uitdaging aangaan om nieuwe varianten aan te pakken en onze productiecapaciteit van vaccins vergroten", zegt Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides. Hiermee zou de Commissie de kritiek willen vermijden dat afgelopen maanden het contact tussen farmabedrijven en Europa wel eens misliep.

Wapens tegen toekomstige varianten

Om gewapend te zijn tegen deze (toekomstige) varianten kondigt de Commissie de ontwikkeling van gespecialiseerde PCR-tests aan, met minstens 75 miljoen euro aan EU-financiering. Nog eens 150 miljoen euro wordt toegewezen aan onderzoek en gegevensuitwisseling. De Commissie richt hiermee het VACCELERATE COVID-19-netwerk op tussen zestien EU-lidstaten en vijf geassocieerde landen waaronder Israël. Het netwerk moet gegevens uitwisselen van klinische proeven waar geleidelijk aan ook minderjarigen en jongvolwassenen in opgenomen zullen worden.

De Commissie maakt ook plannen om de wettelijke goedkeuring van aangepaste vaccins te versnellen door de aanpak over te nemen die het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) hanteert bij de griepvaccins. Daar kan er vroeg worden opgetreden wanneer een nieuwe griepvariant wordt ontdekt. De Commissie zal het regelgevingskader rond corona actualiseren om de goedkeuring van een aangepast vaccin sneller mogelijk te maken.

Toekomstige pandemieën

De vandaag voorgestelde nieuwe aanpak past in het kader van de oprichting van een nieuwe gezondheidsautoriteit, die de Commissie vorig jaar al aankondigde. De Health Emergency Response Authority (HERA) moet instaan voor het bestrijden van mogelijke toekomstige pandemieën en een betere coördinatie tussen de 27 lidstaten in het geval van een gezondheidscrisis.

"HERA incubator is een voorloper en sterke basis voor een toekomstige gezondheidsautoriteit. We wisten dat dit ontbrak, en daar handelen we nu vandaag naar", zei Stella Kyriakides, Europeescommissaris van Volksgezondheid.

Deze nieuwe autoriteit zou de Europese tegenhanger moeten worden van het Amerikaanse BARDA, dat vandaag al instaat voor de voorraadopbouw van essentiële medicijnen en verdere investeringen realiseert omtrent farmaceutisch onderzoek. Als alles vlot verloopt, zal deze nieuwe autoriteit er tegen eind dit jaar zijn.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wat is de Europese Commissie en wat doet ze? We leggen het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen