Patrick Goossens

De Heimolen in Keerbergen heeft een nieuwe molenaar en die is amper 18 jaar

Na jarenlange restauratie is het zover, de Heimolen in Keerbergen kan en mag weer draaien. De nieuwe molenaar Alexander Malomgré uit Aartselaar is slechts 18 jaar en zorgt ervoor dat de molen draait telkens op de eerste zaterdag van de maand. 

De voorbije jaren is er hard gewerkt aan de volledige restauratie van de Heimolen in Keerbergen. De molen dateert uit 1706. “Tussen 2017 en 2019 werden het kruisgebinte, de trap en ook de molenwieken hersteld. De molen werd volledig gestut, voorzien van een bliksemafleider en geschilderd”, aldus Jens Eggers (Open VLD), schepen van Patrimonium. De molen is nu klaar en kan weer gebruikt worden. 

Jongste molenaar

Er werd dan ook gezocht naar een nieuwe molenaar. Die nieuwe molenaar is Alexander Malomgré, nog maar 18 jaar oud. Als peuter was hij al gefascineerd door molens, zegt Alexander: “Als kleine jongen was ik echt al geobsedeerd door windmolens. Ik kreeg er affectie voor en heb dat nooit meer losgelaten. Als ze op school vroegen wat ik later worden wil, dan was dat molenaar.” 

Op zijn 16de studeerde hij af als jongste molenaar in België. “Ik heb het geluk gehad dat ik met twee heel goede instructeurs heb kunnen samenwerken. Zij hebben me van kleins af aan laten proeven van de windmolens, me laten helpen met de zeilen op de molen zetten, de molen op de wind zetten, de molen stilzetten en weer aanzetten.”

Het is erg moeilijk om van molenaar je beroep te maken
Molenaar Alexander Malomgré

Het is bijzonder moeilijk om van molenaar je beroep te maken zegt Alexander. “Het is erg lastig want de molen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen van het Voedselagentschap. Dat is niet altijd even haalbaar in elke windmolen. In Herk-de-Stad is er wel nog een molenaar die dat doet als beroep, maar voor mij is dat niet te doen. Ik doe het deeltijds.”  

Alexander zal elke eerste zaterdag van de maand de molen laten draaien. Mensen kunnen dan langskomen voor een deskundige uitleg. “Als er genoeg wind is en ik heb graan, dan zal ik ook een demonstratie laten zien hoe de molen daadwerkelijk werkt en waarom die gebouwd is”, aldus Alexander. Momenteel is het omwille van corona niet mogelijk om de molen te bezoeken. Op de gemeentelijke website en de sociale media zal een update verschijnen. 

Meest gelezen