Fotosimulatie van de nieuwe, nog te bouwen windturbine, met de haven van Gent op de achtergrond

Hoogste windturbine van het land komt in Gentse haven: 242 meter hoog

In de Gentse haven komt de hoogste windmolen op het Belgische vasteland. Het gaat om een windturbine van ruim 242 meter hoog. De bouw start volgend jaar.

De hoogste windturbine op het Belgische vasteland is een project van energieproducent Engie en recyclagebedrijf Renewi. Ze hebben een vergunning verkregen voor de bouw van de turbine op het terrein van Renewi in de Haven van Gent. Dankzij deze turbine zal Renewi ongeveer driekwart van zijn elektriciteitsbehoefte kunnen dekken met lokaal geproduceerde hernieuwbare stroom.

"Dit is een windturbine van de nieuwe generatie", zegt Fien De Smet van Renewi. "De bestaande windturbines in de buurt hebben een vermogen van 2 MW, Dit wordt er een met een vermogen van 4,5 MW. Die kan 13 miljoen kilowattuur elektriciteit produceren, wat ongeveer overeenkomt met het jaarverbruik van 4.300 gezinnen."

De bouw van de turbine start in de tweede helft van volgend jaar. De windmolen zal in werking treden tijdens het eerste kwartaal van 2023.

Buurtbewoners

Medewerkers van Renewi en de buurtbewoners krijgen de kans om aandelen in de windturbine te verwerven via Electrabel CoGreen, de coöperatieve vennootschap van Engie. Coöperanten kunnen elk jaar een dividend ontvangen afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door hun windturbines.

Meest gelezen