Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

IJzige winterkou en stroomstoringen in de Verenigde Staten vuren discussie over "groene energie" aan

Een groot deel van de Verenigde Staten kreunt nog altijd onder historische winterkoude. Meer dan 4,3 miljoen Amerikanen zitten zonder stroom, vooral dan in de doorgaans warmere zuidelijke staten. Er is beter weer op komst, maar er woedt nu een discussie over het feit of groene stroom verantwoordelijk is voor de problemen.

De winter slaat al wekenlang hevig toe in de Verenigde Staten; niet enkel in het noorden, maar nu ook in de doorgaans veel warmere zuidelijke staten. Het grootste deel van het land ligt onder een dikke sneeuwlaag en het vriest er de records van de tabellen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In totaal zijn nu al zeker 23 mensen omgekomen in Texas, Tennessee, Kentucky en Louisiana. In Texas is de noodtoestand uitgeroepen. In sommige delen van die staat is de temperatuur gezakt tot -18 graden Celsius en dat is het laagste peil in meer dan 30 jaar. 

In Texas en veel andere staten is bovendien de stroom onderbroken. Meer dan 4,3 miljoen mensen zitten er zonder elektriciteit. Op veel plaatsen kan het stroomnet de plots gestegen vraag niet meer aan, op andere plaatsen hebben de lokale energieleveranciers privaat gebruik afgesloten om voorrang te geven aan ziekenhuizen, politie en brandweer. De bevolking wordt aangeraden om binnen te blijven. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Discussie over wie verantwoordelijk is

De koude is een natuurfenomeen, maar die toont tegelijk de kwetsbaarheid van het Amerikaanse stroomnet aan. Dat is niet de eerste keer. Veel elektriciteitsleidingen zwiepen nog altijd hoog in de lucht aan palen en ondergrondse kabels zoals bij ons zijn er zeldzaam. Ook bij stormen is dat netwerk vaak onderbroken.

Vooral in Texas - een belangrijke oliestaat - zijn de stroomonderbrekingen massaal, onder meer in grootsteden zoals Houston, Austin en Galveston. De discussie woedt nu over de oorzaak daarvan. Een aantal critici van "groene stroom" merkten op dat een deel van de windturbines bevroren raakten en dus geen stroom konden leveren. Toch levert windkracht slechts 7 procent van de stroom in Texas. 

Het grootste deel van de elektriciteit in Texas wordt opgewekt door centrales op aardgas en daarvan ligt nu ook de helft stil door de koude. Veel onderdelen van die installaties en ook pijpleidingen zijn bevroren en moesten gesloten worden. Texas heeft ook weinig bovengrondse reserves omdat aardgas er gemakkelijk opgepompt kan worden, maar dat wordt nu ook gehinderd door het winterweer.

De discussie wordt politiek: de Republikeinse gouverneur Greg Abbott wil dringend een onderzoek naar de stroomproblemen. Een van de kiesbeloften van de Democratische president Joe Biden is de ommezwaai van fossiele naar groene energie. Voor- en tegenstanders van beiden zullen de huidige energiecrisis in Texas wellicht aangrijpen als argument voor hun stellingen. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen