Limburgse wielrenster in finale van "Koers Zoekt Vrouw"

Valerie Jenaer uit Genk is een van de tien wielrensters in de finale van de bijzondere talentenjacht “Koers Zoekt Vrouw”. Zo'n 3.800 vrouwen schreven zich in, want de winnaar krijgt een vast contract bij een profclub. Jenaer deed eerder aan ijshockey en bobsleeën en is nog maar pas wielrenster. "Ik begin nu pas te beseffen welke impact dit zou hebben op mijn leven", zegt ze op Radio 2 Limburg.

Zondag vindt de finale plaats van de talentenjacht “Koers Zoekt Vrouw”. Daarin gaan Starcasino Cycling Team en Cycling Vlaanderen op zoek naar een toekomstige ster in het Belgische dameswielrennen. Maar liefst 3.800 vrouwen schreven zich in en de Limburgse Valerie Jenaer is een van de tien finalisten. De hoofdprijs is een vast contract bij de profploeg. 

Opmerkelijk is dat Jenaer pas tijdens de eerste lockdown haar weg naar de fiets vond. Voorheen was ze topschutter bij de nationale ijshockeyploeg én draaide ze een tijdje mee in het bobsleeën bij de Belgian Bullets. “Ik heb blijkbaar een probleem met te kiezen voor één sport. Ik ben nogal generalistisch en hou van nieuwe dingen”, lacht Valerie Jenaer. 

Ondertussen nam ze een trainer onder de arm en wil ze volop gaan voor een wielercarrière. "Eerst ben ik heel spontaan bij een amateurclubje begonnen. Zo heb ik de smaak te pakken gekregen en nu smaakt het naar meer”, vertelt Jenaer.

Lees verder onder de foto.

Het was voor en na het werk strijden om die uren te halen

De dames werden eerst uitgedaagd om 40 trainingsuren in vier weken te volbrengen, dat is hetzelfde aantal uren dat profs trainen. "Dat is natuurlijk geen evidentie wanneer je ook nog een vaste job hebt. Het was voor en na het werk strijden om die uren te halen", zegt Jenaer.

De finalisten hebben deze week nog een aantal stevige trainingen voor de boeg. Vandaag en gisteren kregen ze nog een training van ex-prof Niels Albert. En zo stomen ze zich klaar voor de grote finale deze zondag. "De eerste die de finish haalt, krijgt sowieso de wild card voor de volgende ronde. Dan worden er door de jury nog twee andere dames gekozen die ook mee mogen naar de volgende ronde", legt Jenaer uit.  "Zij gaan dan drie maanden stage draaien in het team en uiteindelijk zal één dame een profcontract mogen tekenen.” 

Lees verder onder het gesprek met Valerie

Het komt nu dus echt dichtbij en dat is zeer spannend. "Ik begin nu pas te beseffen welke impact het zou kunnen hebben op mijn leven, maar ik wil er helemaal voor gaan", vertelt Jenaer. "Ik denk dat elk van ons de capaciteiten heeft om te gaan voor dat ene profcontract."

Meest gelezen