ROBIN UTRECHT

Liveblog: Woonzorgcentra mogen eerste versoepelingen doorvoeren als 90 procent van bewoners is gevaccineerd

De Vlaamse woonzorgcentra mogen onder voorwaarden de eerste versoepelingen doorvoeren, onder meer op het vlak van bezoek. Uit de cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) blijkt dat het aantal positieve coronatesten en quarantaines is gedaald ten opzichte van de laatste twee weken van januari. Verder bestelt de Europese Commissie 300 miljoen extra dosissen van het coronavaccin van Moderna. Volg het op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Woonzorgcentra met voldoende hoge vaccinatiegraad mogen onder voorwaarden eerste versoepelingen doorvoeren

Woonzorgcentra met een voldoende hoge vaccinatiegraad mogen onder voorwaarden de eerste versoepelingen doorvoeren. Dat heeft de Taskforce COVID-19 beslist op basis van advies van de GEMS.

Hiervoor moeten twee belangrijke voorwaarden zijn vervuld:

  • 90 procent van de bewoners en 70 procent van het personeel moeten volledig gevaccineerd zijn (met 2 dosissen dus)
  • Meer contact en bezoek zijn pas mogelijk ten vroegste tien dagen na de tweede prik, zodat het vaccin voldoende tijd heeft om bescherming op te bouwen

Als deze voorwaarden zijn vervuld, mogen woonzorgcentra ook hun interne werking aanpassen:

Lees meer in dit artikel:

Aantal besmettingen en quarantaines daalt in scholen: "Afkoelingsweek was misschien overbodig"

Uit de cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) blijkt dat het aantal positieve coronatesten en quarantaines is gedaald ten opzichte van de laatste twee weken van januari. In de eerste twee weken van februari testten 3.666 leerlingen en 255 personeelsleden positief. 

Het onderwijs volgt zo opnieuw de tendens in de samenleving. "In de tweede helft van januari stonden de scholen even in het oog van de storm, in de eerste helft van februari is de rust teruggekeerd", aldus minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Volgens Stefan Grielens van de vrije CLB's zijn er ook steeds meer argumenten dat scholen niet de motor van de epidemie zijn. "Dat is zeer hoopgevend nieuws", klinkt het. 

Vorige week vond er in de aanloop naar de krokusvakantie een afkoelingsweek plaats in de middelbare scholen. Leerlingen volgden een hele week afstandsonderwijs. "Maar we moeten die positieve evolutie niet te veel toeschrijven aan de afkoelingsweek", klinkt het bij Grielens. Volgens hem heeft het meer te maken met een degelijke teststrategie en het tijdig ingrijpen bij problemen. Daarnaast dalen de cijfers ook in het lager onderwijs, waar er geen afkoelingsweek was. 

Of die afkoelingsweek dan overbodig was? "De afkoelingsweek was op het moment dat we die beslissing genomen hebben een logische maatregel, maar als je dat vandaag opnieuw bekijkt, was die misschien niet echt nodig geweest."

Nederlandse Senaat behandelt spoedwet vrijdag, en die kan na instemming snel ingaan

Het ziet ernaar uit dat de spoedwet van de Nederlandse regering over de avondklok vrijdag - als het parlement instemt - kan worden ingevoerd. De Eerste Kamer heeft op verzoek van het kabinet besloten vrijdag over het wetsvoorstel te debatteren en daarna meteen te stemmen. De Tweede Kamer zal dat al morgen (donderdag) doen. Daarna moet het nog in het Staatsblad worden geplaatst. Dat kan heel snel als het moet, aldus het ministerie. De spoedwet moet de avondklok 'redden' mocht het gerechtshof in Den Haag de huidige wet definitief onderuit halen.

De senatoren die het woord zullen voeren, komen fysiek bijeen op het Binnenhof. Om het vereiste quorum te halen is aanmelding van de anderen digitaal mogelijk. De aanwezige senatoren kunnen na het debat stemmen namens hun partij. Maar als er tot een hoofdelijke stemming wordt besloten, moet iedereen wel naar Den Haag komen.

Het ministerie van Justitie zette gisteren snel een spoedwet in elkaar, nadat de rechtbank in Den Haag in de ochtend had bepaald dat de juridische onderbouwing van de avondklok onvoldoende is. De rechtbank verklaarde het straatverbod tussen 21 uur en 4.30 uur per direct ongeldig. Maar na een spoedappel van het kabinet schroefde het gerechtshof in Den Haag dit besluit binnen enkele uren terug. De avondklok blijft nu in ieder geval van kracht tot de uitspraak in hoger beroep er is. Het beroep dient vrijdag en mogelijk komt er dan ook meteen een uitspraak.

Van neanderthalers geërfde genen vergroten en verminderen het risico op ernstig verloop COVID-19

Een Duitse en een Zweedse onderzoeker hebben een genetische variant gevonden die we geërfd hebben van de neanderthalers en die het risico dat een patiënt met COVID-19 op intensieve zorg belandt, vermindert met 20 procent. Eerder hadden dezelfde onderzoekers al aangetoond dat een belangrijke genetische risicofactor voor een ernstig verloop van de ziekte eveneens geërfd is van de neanderthalers. Professor Joris Delanghe van de UGent wijst erop dat nog heel wat andere genetische factoren meespelen. 

Lees meer in dit artikel:

“Verschrikkelijk oneerlijk”: baas van de Verenigde Naties zegt dat 10 landen momenteel 75 procent van alle vaccins hebben toegediend

De wereldwijde verdeling van de vaccins tegen COVID-19 is “verschrikkelijk ongelijk en oneerlijk”. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres gezegd. Volgens hem zijn 75 procent van de vaccins tot nu toe toegediend door slechts 10 landen. 

“130 landen hebben nog geen enkele dosis gezien”, zo kaart de secretaris-generaal de ongelijkheid aan. “Op dit cruciaal moment is de vaccinatie de grootste morele test voor de wereldgemeenschap.” 

Guterres riep op om dringend een globaal vaccinatieplan op te stellen. Hij wil wetenschappers, vaccinproducenten en financiers, samenbrengen om een eerlijke verdeling van de vaccins te garanderen. Hij riep de grootste economische mogendheden van de wereld ook op een taskforce op te richten om een plan op te stellen voor de uitvoering en de financiering van zo’n plan te coördineren. 

De bijeenkomst van de Groep van Zeven vrijdag, waarin zeven vooraanstaande industriële landen van de Europese Unie zitten, kan volgens Guterres “het momentum creëren om de nodige financiële middelen te mobiliseren.” 

Ook het COVAX-initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft als doel om vaccins wereldwijd eerlijk te verdelen. De WHO wilde de vaccinatiecampagne in arme landen zo op hetzelfde moment aftrappen als in de rijke landen, maar dat is niet gelukt.

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro): "Het is een klein beetje feest vandaag"

Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen, is blij dat er eindelijk wat versoepelingen mogelijk worden in de Vlaamse woonzorgcentra. "Het is een klein beetje feest vandaag", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Over ongeveer tien dagen zal iedereen (in de woonzorgentra) een tweede vaccin hebben gekregen, dat is dus bijna rond. Ongeveer 96 procent van de bewoners en 87 procent van de medewerkers laat zich vaccineren, dat is veel meer dan we bij het begin hadden durven te dromen."

"We zijn dankbaar dat we als eersten gevaccineerd zijn. Mensen in woonzorgcentra krijgen nu gelijkaardige vrijheden als de rest van de samenleving. Toch zullen we nog altijd behoedzaam moeten blijven. Bezoekers en medewerkers zullen de veiligheidsmaatregelen nog heel lang moeten handhaven. We moeten kleine pasjes zetten, nu al heel hard lopen, zou een verkeerd signaal zijn."

Opnieuw twee gevallen van Braziliaanse variant

Er zijn nog twee gevallen van de Braziliaanse variant van het coronavirus gevonden in ons land. Dat meldt professor Piet Maes van de KU Leuven. De Braziliaanse varianten zijn gevonden in Niel in de provincie Antwerpen, en in Waver in Waals-Brabant.

Er zijn nu acht gevallen bekend van de Braziliaanse variant van corona in ons land, maar volgens professor Maes is het te vroeg om te concluderen dat er een verband is. De gevallen lijken voorlopig los van elkaar te staan. Het is vooral wachten op de resultaten van het onderzoek naar een corona-uitbraak in het politiekorps Zennevallei in Vlaams-Brabant (gemeenten Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw). 

Microbioloog Herman Goossens: "We laten ons door de huidige cijfers in slaap wiegen"

Microbioloog Herman Goossens waarschuwt om niet te snel of te veel te versoepelen vanaf 1 maart. "Ik ga dit virus nooit meer onderschatten", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Ik heb nu 5 modellen gezien voor Europa, die tonen allemaal hetzelfde: we laten ons door de huidige cijfers in slaap wiegen. Dat is niet populair om te zeggen."

"De klassieke coronavariant is aan het dalen, maar de Britse variant rukt op. In de loop van maart zal die in alle landen van de Europese Unie dominant zijn. Dan is het bang afwachten wat er zal gebeuren. Er is geen twijfel dat de Britse variant besmetterlijker is, er is ook meer en meer bewijs dat die agressiever is met meer ziekenhuisopnames en meer doden."

"De vaccinaties maken een beetje verschil, maar niet voldoende om dit tegen te houden. Ik hoor optimistische geluiden, maar we moeten echt goed oppassen. Alle modellen tonen hetzelfde: als we vanaf 1 maart versoepelen, krijgen we een derde golf die groter zal zijn dan de eerste en de tweede."

Kroatië gaat als tweede land in de EU het Russische vaccin inzetten

Na Hongarije wil nu ook Kroatië het Russische Spoetnik-V-vaccin inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de Kroatische minister van Gezondheid Vili Beros vandaag gezegd. Kroatië zou zo het tweede land in de Europese Unie worden dat beroep doet op het Russische vaccin.

"We hebben diplomatieke contacten gelegd", verduidelijkt Beros in de Kroatische media. "Het is gewoon een uitbreiding van de inspanningen van de regering om een gratis vaccin aan alle burgers ter beschikking te stellen." Voor Beros zijn er slechts twee criteria van belang: effectiviteit en veiligheid.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het Russische Spoetnik-V-vaccin nog niet goedgekeurd, maar elke Europese lidstaat kan vaccins ook onafhankelijk via een spoedprocedure goedkeuren.

Het is niet duidelijk hoeveel dosissen Kroatië van het Russische vaccin wil kopen. Volgens Kroatische media zou het gaan om minstens 1 miljoen dosissen, waarmee 500.000 van de 4 miljoen inwoners volledig ingeënt zouden kunnen worden.

Hongarije is tot nu toe het enige EU-land dat met Spoetnik V vaccineert, maar weinig inwoners zijn er tot nog toe effectief mee ingeënt. Hongarije bestelde 2 miljoen dosissen, die de komende maanden zouden worden geleverd.

Europa bestelt nog eens 300 miljoen vaccins bij Moderna

De Europese Commissie bestelt nog eens 300 miljoen dosissen van het coronavaccin van Moderna. 150 miljoen worden nog dit jaar verwacht, 150 miljoen andere in 2022.

Eerder op de dag werd ook gemeld dat de Europese Commissie nog eens 200 miljoen dosissen bij Pfizer en BioNTech had besteld, maar dat klopte niet helemaal. De bestelling is eerder dit jaar al gemaakt en bekendgemaakt. Vandaag wordt het contract gefinaliseerd.

Die 200 miljoen dosissen van Pfizer en BioNTech worden waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar geleverd aan de 27 landen in de Europese Unie. Daarnaast heeft Europa een optie om nog 100 miljoen doses te bestellen.

Videospeler inladen...

Meer dan 10.000 inentingen in zorginstellingen deze week

Deze week staan er in Vlaanderen in de zorgvoorzieningen nog 10.221 inentingen gepland met het Pfizer-vaccin. Vooral in de gehandicaptenzorg, maar ook in een aantal psychiatrische verzorgingstehuizen en revalidatiecentra.

Alles samen zullen de vaccinaties gebeuren in 69 zorgvoorzieningen, waarvan 52 instellingen voor mensen met een handicap. Dat zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Al bijna 1 op 60 Belgen overtrad coronaregels

Sinds de start van de coronamaatregelen, bijna een jaar geleden, werden al bijna 1 op de 60 Belgen betrapt op een overtreding. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het openbaar ministerie. In totaal overtraden sinds maart vorig jaar 184.565 mensen een coronaregel, bijna twee derde van hen kwam er vanaf met een coronaboete van 250 euro. Bijna een op de tien overtreders was minderjarig. 

In totaal werd 17 procent van de dossiers zonder gevolg geseponeerd, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijzen waren. De afgelopen 30 dagen werden er ongeveer 25.000 nieuwe inbreuken vastgesteld, dat is vergelijkbaar met de 30 dagen daarvoor. 

Nederlandse scholieren voeren actie voor heropening scholen

Een groep studenten en scholieren heeft actie gevoerd in het centrum van de Nederlandse stad Den Haag. Ze willen dat de middelbare scholen en het hoger onderwijs heropenen. In Nederland zijn die door de coronamaatregelen al een tijdje gesloten.

"Het kabinet (red. de regering) kwam met een routekaart om uit deze coronacrisis te komen, maar in de hele exitstrategie ontbrak het onderwijs en werd met geen woord gerept over waar jongeren de komende maanden naar uit kunnen kijken", meldt een van hen aan de Nederlandse omroep NOS.

De jongerenorganisaties vragen de regering om een plan voor de heropening van scholen. "Desnoods begin je met één dag per week fysiek onderwijs, als er maar stappen worden gezet", klinkt het.

Westtoer raadt aan druktebarometer kust te raadplegen komend weekend

Toeristisch provinciebedrijf Westtoer roept toeristen aan zee op om komend weekend de druktebarometer te raadplegen. Daarmee wil de toeristische sector aan zee te drukke momenten vermijden. Komend weekend wordt mooi weer voorspeld, waardoor er heel wat volk wordt verwacht aan zee.

Afgelopen weekend moest het gemeentebestuur van Knokke-Heist al oproepen om niet meer af te zakken naar de kustgemeente omdat het er te druk was. Ook komend weekend wordt opnieuw verwacht dat heel wat mensen zullen afzakken naar de kust. Voor dat weekend wordt dan ook beter weer voorspeld.

Radio 2

Cijfers blijven in goede richting evolueren

  • Van 8 tot 14 februari werden elke dag gemiddeld 118 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 7 procent. In totaal liggen er nu 1.601 coronapatiënten in het ziekenhuis. 312 onder hen liggen op intensieve zorg, 170 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 8 tot en met 14 februari overleden elke dag gemiddeld 38 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 8,6 procent minder dan de week ervoor.  In totaal vielen al 21.750 coviddoden te betreuren. 
  • Tussen 8 en 14 februari werden per dag gemiddeld 1.786 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 19 procent minder dan de week ervoor. Al is er 7 procent minder getest dan de week ervoor. Sinds de pandemie in maart vorig jaar testten in ons land al zeker 741.205 mensen positief. 
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) blijft stabiel en bedraagt al enkele dagen 5. Dat betekent dat 5 op de 100 van de afgenomen testen positief was. 
  • Op 16 februari (dat is de dag met het meest recente beschikbare cijfer) hadden in totaal 373.160 inwoners hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 4,01 procent van de volwassen bevolking. 214.311 inwoners kregen hun tweede dosis al, dat is 2,33 procent van de volwassen bevolking.

AP Hogeschool: naast lessen ook plaats voor sociaal contact als er meer volk naar de campus mag

Als de coronacijfers goed blijven, kunnen er vanaf half maart meer mensen op de campus van een universiteit of hogeschool aanwezig zijn. Dat betekent een hele dag in plaats van een halve nu. De AP Hogeschool wil dat niet alleen invullen met lessen maar ook met sociale activiteiten.

Lees meer in dit bericht:

Eerste vaccins op weg naar de Gazastrook

De eerste vaccins zijn op weg naar de Gazastrook. Dat melden Palestijnse en Israëlische autoriteiten. De Palestijnse autoriteiten beschuldigden Israël ervan die eerste lading tegen te houden, maar die zouden vandaag dan toch zijn vrijgegeven.

De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever (Fatah) begon eerder deze maand met de vaccinatie van een deel van het medisch personeel. De Gazastrook waar Hamas de plak zwaait moest het voorlopig zonder vaccins stellen.

Vlaamse Ouderenraad: "Willen vooral duidelijkheid over weg naar het normale leven"

De Taskforce Zorg bespreekt vandaag of er meer mogelijk wordt in de woonzorgcentra, waar al heel wat bewoners en personeelsleden volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Maar ook ouderen die nog thuis wonen snakken naar meer sociaal contact en bezoek. Zij zullen mogelijk nog langer geduld moeten hebben, want ze hebben nog geen vaccin gekregen en ze maken zich soms zorgen over de timing daarvan.

"Wat wij ervaren uit reacties van mensen die wij krijgen, is dat men natuurlijk hoopt -zoals iedereen- zo snel mogelijk over te kunnen gaan naar normale contacten, met de kinderen, kleinkinderen, vrienden, weer vergaderingen die kunnen opstarten,  enzovoort", legt Jul Geeroms, voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad uit.

Zal de vaccinatie voor 65+-ers in maart kunnen starten?

"Wat men vooral vraagt, is duidelijkheid over de weg daar naartoe", aldus Geeroms. "Zal de vaccinatie voor 65+-ers in maart kunnen starten? Zal men duidelijkheid vinden over welk soort vaccin dat zal zijn? Er is nu duidelijkheid en we hopen dat het kan blijven zoals het door de regering in het vooruitzicht is gesteld."

Geeroms benadrukt wel dat er ook veel begrip is voor wat de pandemie meebrengt voor jongere mensen. "Recent hebben we met de Vlaamse Jeugdraad nog een opinie rondgestuurd, waarin we toch hopen dat dit alles niet leidt tot een generatieconflict. Zowel van de kant van de ouderen als van de kant van de jongeren is er heel veel wederzijds begrip. Het is natuurlijk aan de deskundigen om uit te maken wanneer bepaalde dingen weer mogelijk zijn."

AFP or licensors

Federaal aanmeldingssysteem hapert: vaccinatiecentrum op Heizel blijft vandaag dicht

Het Brusselse vaccinatiecentrum in Paleis 1 van Brussels Expo blijft vandaag dicht. Problemen met het federale aanmeldingssysteem Doclr maken dat er pas vanaf vandaag massaal uitnodigingen kunnen verstuurd worden naar de patiënten. De dag vertraging zou in de volgende dagen al weggewerkt moeten zijn.

De uitnodiging van de tientallen patiënten die gisteren al gevaccineerd werden in Paleis 1 werd manueel verstuurd en opgevolgd. Dat proces is tijdrovend en moet dankzij Doclr geautomatiseerd worden.

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, zegt dat er weinig gedaan kon worden aan het probleem dat zich nu voordoet, aangezien het om een federale tool gaat. Die moest dit weekend operationeel zijn voor alle drie de gewesten, maar er bleven problemen opduiken.

Ook elders heeft het softwareprobleem gevolgen. In Izegem in West-Vlaanderen bijvoorbeeld wordt het vaccineren daardoor uitgesteld. Ook in Vlaams-Brabant heeft hetzelfde probleem al tot moeilijke situaties geleid.

Meest gelezen