De Zwisjelmoizen

Ook in coronatijden sluit traditionele popverbranding Aalst Carnaval af: "Gefilmd op een geheime locatie"

Een Aalsterse carnavalsgroep heeft ervoor gezorgd dat de traditionele popverbranding van Aalst Carnaval toch is kunnen doorgaan. Er werd de voorbije dagen geen feest gevierd in de stad, maar er waren wel oude carnavalstoeten te zien op televisie en mensen liepen verkleed rond in de woonkamer. Gisterenavond werd alles afgesloten met een online popverbranding: “We staken de pop in brand op een geheime locatie.”

Het carnavalsweekend en de dagen die daarop volgen waren nog nooit zo rustig in Aalst. Waar op dit moment de straten er bijna spic en span uitzien, liggen ze rond deze periode gewoonlijk vol met plastieken bekers, slingers, confetti en hangt er in de stad een geur van feest en bier. Dinsdagavond ruikt het er gewoonlijk verbrand. Want traditioneel wordt Aalst Carnaval afgesloten met een emotionele popverbranding. Alle feestvierders verzamelen zich dan op de Grote Markt en zingen liedjes om de intense periode af te sluiten. “Het is het meest emotionele moment van carnaval”, vertelt Pieter De Mil van carnavalsgroep De Zwisjelmoizen. “En omdat we het niet over ons hart konden krijgen om dit jaar geen pop in de vlammen te zien opgaan, heb ik met mijn carnavalsgroep toch een coronaveilige verbranding georganiseerd.” 

Geheime locatie

“We hebben een klein popje gemaakt van ongeveer 1 meter en 10 centimeter”, beschrijft De Mil. “Normaal is de pop van de popverbranding zeker 2 meter hoog, maar dit jaar was het iets kleiner. Dat maakt niet uit, want het gaat vooral over de symboliek die erachter zit. Een kleine pop brandt even goed als een grote pop”, lacht hij. 

Gisterenavond konden Aalstenaars op Facebook een livestream volgen waar de carnavalsgroep een heuse show had voorbereid. Alvorens de pop in brand werd gestoken, waren er interviews met vroegere prinsen en andere carnavalisten. “De popverbranding zelf duurde ongeveer een kwartier”, zegt De Mil nog. “De verbranding gebeurde niet live en vond voor het eerst ook niet op de Grote Markt plaats. We hebben alles gefilmd op een geheime locatie.”

(Lees verder onder de foto.)

De Zwisjelmoizen

Verbondenheid

En om ervoor te zorgen dat ook tijdens de alternatieve popverbranding de carnavalisten zich met elkaar verbonden voelden, kon iedereen die in de tuin een minipopverbranding organiseerde hun filmpje afspelen in de livestream op Facebook. 

Om 21u was het dan zover, en ging de pop van carnavalsgroep De Zwisjelmoizen in vlammen op. Prins Yvan stak de pop aan, en zanger Hendrik Daelman zong "Oilsjt goi stad van men droeimen". Voor vele Aalstenaars was het een ontroerend moment, want uit de as van de houten pop, kwam een stalen exemplaar tevoorschijn. In het hart van de pop stonden de woorden “Ons Ilse”: een eerbetoon aan de vermoorde oud-burgemeester Ilse Uyttersprot. 

De Zwisjelmoizen
kasto80

Meest gelezen