Archieffoto van schooljongens die in december ontvoerd waren, maar snel bevrijd werden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw tientallen scholieren ontvoerd uit school in Nigeria, president Buhari wil snelle bevrijding

In het westen van Nigeria zijn opnieuw schoolkinderen en leerkrachten ontvoerd. Een gewapende bende is binnengevallen in een school en daarbij is een leerling gedood. Tientallen scholieren en familieleden van leerkrachten zouden ontvoerd zijn. De zaak doet denken aan de honderden schoolmeisjes van Chibok die enkele jaren geleden ontvoerd werden door de terreurgroep Boko Haram.

De aanval vond dit keer plaats in een school in de deelstaat Niger in het westen van het land en dus niet in het noorden zoals eerdere ontvoeringen. Het is dan ook niet duidelijk of de islamitische terreurgroep Boko Haram achter de aanval zit. 

Volgens de laatste gegevens zijn vanochtend gewapende mannen de school binnengevallen. Ze zouden 42 mensen ontvoerd hebben. Onder hen zijn 27 schoolkinderen, drie leraars en familieleden van personeelsleden. Er zou ook een kind doodgeschoten zijn. 

Dergelijke gijzelingen van schoolkinderen komen wel vaker voor in Nigeria, sinds de ontvoering enkele jaren geleden van honderden schoolmeisjes in Chibok, in het noordoosten van het land. Die werden gedwongen meegenomen door leden van de moslimterreurgroep Boko Haram. De meeste van die meisjes zijn intussen teruggekeerd naar hun familie, maar een honderdtal nog niet. Ze zouden uitgehuwelijkt zijn aan leden van Boko Haram en intussen zelf kinderen hebben. Een aantal van hen wil dan ook mogelijk niet meer terug.

Criminelen volgen het spoor van Boko Haram

Sinds de Chibok-affaire zijn er wel vaker kinderen ontvoerd door lokale afdelingen van Boko Haram, maar ook door gewone criminele bendes. Niet enkel schoolmeisjes zijn het doelwit, soms ook jongens die gegijzeld worden om opgeleid te worden tot kind-soldaten. In andere gevallen wil men losgeld aftroggelen van de families van de kinderen. 

Tot nu toe vonden de meeste van die gijzelingen plaats in het noorden van Nigeria, in streken waar Boko Haram en gelijkaardige jihadistische groepen actief zijn. De aanval van vandaag werd echter uitgevoerd in de staat Niger in het westen en het centrum van het land (niet te verwarren met het noordelijke buurland Niger). Dat zou erop wijzen dat Boko Haram en aanverwante groepen hun activiteiten uitbreiden naar andere delen van Nigeria of dat criminele bendes het model van lucratieve gijzelingen van kinderen overnemen. 

President Muhammadu Buhari heeft het leger bevolen om de kinderen en hun leraren onmiddellijk te bevrijden. Enkele weken geleden had Buhari nog vier topgeneraals de laan uitgestuurd omdat hij vond dat de veiligheidssituatie in het land niet onder controle was.

Meest gelezen