Trambus tussen Hasselt, Genk en Maasmechelen mogelijk in 2023 actief

Het ziet ernaar uit dat in Limburg over enkele jaren een zogenaamde trambus zal rijden tussen Hasselt, Genk en Maasmechelen. Een studie die Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) had besteld, pleit voor zo'n trambus, alleszins als tussenstap. Een dergelijk alternatief kan veel sneller operationeel zijn dan de sneltram die onder meer sporen nodig heeft.

Het Spartacusdossier met oorspronkelijk 3 sneltramlijnen bestaat nu al sinds 2004, maar ondanks alle studies en investeringen, rijdt er tot nu toe nog geen enkel voertuig. Bovendien moeten er voortdurend aanpassingen gebeuren, door technische omstandigheden of politieke meningsverschillen. 

Vlaams minister Lydia Peeters wilde meer vaart in het dossier krijgen, tenminste voor één lijn, die tussen Hasselt en Maasmechelen via Genk. Ze wil dat er tegen 2023 trambussen rijden op dat traject, maakte ze vandaag in Het Belang van Limburg bekend.  "Daarom wilde ik de trambus laten onderzoeken als tussenstap om snel kwalitatief openbaar vervoer in Limburg te krijgen. En de Werkvennootschap heeft daar nu een onderzoek over gedaan om te bekijken of het tracé, dat dateert van 2014, nog bruikbaar is, en of we daar nog een reizigerspotentieel hebben. En die studie is positief. Dus vanaf volgende week gaat de Werkvennootschap overleggen met onder meer gemeentebesturen en de administraties om te kijken of er voldoende draagvlak voor is. En dan is het de vlucht vooruit en moeten we ervoor zorgen dat die trambus zo snel mogelijk kan rijden," aldus minister Peeters vanmorgen op Radio 2 Limburg.

Vrije bedding

Een kritiek is wel dat de trambus niet overal in een vrije bedding kan rijden en dat ze daar dus vertraging zal oplopen in het verkeer. Maar volgens de minister zal ernaar gestreefd worden om ze maximaal in een eigen bedding te laten rijden, zodat de trambus files en rode lichten kan vermijden. Of dit het definitieve einde betekent van de sneltram in Limburg, laat de minister in het midden. Volgens haar evolueren de nieuwe technologieën en beschikbare vervoersvormen razendsnel, zodat er over enkele jaren misschien heel andere mogelijkheden zijn. Alleszins is voor haar de trambus een tussenstap.

Meest gelezen