KGC-107/starmaxinc.com

Britse prins Philip (99), echtgenoot van koningin Elizabeth II (94), "uit voorzorg" naar het ziekenhuis gebracht

In het Verenigd Koninkrijk is prins Philip (99), de echtgenoot van koningin Elizabeth II (94), "uit voorzorg" in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldt Buckingham Palace. Met COVID-19 heeft het naar verluidt niks te maken, Philip voelt zich slecht en is enkele dagen onder observatie geplaatst.

Honderd (!) wordt hij op 21 juni 2021: Philip, de hertog van Edinburgh en de echtgenoot van koningin Elizabeth II (94) van het Verenigd Koninkrijk. "Uit voorzorg" is hij gisteravond naar het Koning Edward II-ziekenhuis in Londen overgebracht, zo meldt Buckingham Palace vandaag. Dat gebeurde op aanraden van zijn dokter omdat hij zich onwel was gaan voelen.

Bekijk het bericht uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Philip is niet met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en hij wandelde het gebouw op eigen kracht binnen. "De hertog blijft enkele dagen onder observatie en hij neemt rust", zegt Buckingham Palace nog. Met COVID-19 heeft zijn opname niks te maken, zegt een paleisbron aan het Franse persagentschap AFP.

Sowieso heeft zowel Philip als de koningin begin januari een eerste dosis van een coronavaccin gekregen in het kasteel van Windsor waar ze samen de coronapandemie in afzondering uitzitten. 

22.000 officiële activiteiten

Sinds augustus 2017 is Philip officieel met pensioen na meer dan 22.000 officiële activiteiten die hij sinds de troonsbestijging van Elizabeth II in 1952 had afgelegd. Toch blijft hij zijn echtgenote soms nog vergezellen bij sommige publieke aangelegenheden als hij daar zin in heeft.

Zelf heeft Elizabeth II haar openbare taken eveneens fors teruggeschroefd, ook al denkt ze nog lang niet aan aftreden. Haar zoon en kroonprins Charles vertegenwoordigt haar steeds vaker op (buitenlandse) reizen, net als diens zoon en haar kleinzoon prins William. Dat neemt niet weg dat de media haar nog regelmatig weten te fotograferen terwijl ze een rit te paard maakt.

Leeftijdsrecords

Sinds 2009 is Philip de oudste partner ooit van een regerende Britse vorst(in). Die titel nam hij toen over van koningin Charlotte (1744-1818), de echtgenote van koning George III (1738-1820). Zelf is Elizabeth II het oudste én langst regerende Britse staatshoofd ooit, titels die ze van koningin Victoria (1819-1901) afsnoepte.

Sinds 9 september 2015 mag Elizabeth II zich officieel de langst regerende Britse koning(in) ooit noemen. Voor die gelegenheid bracht VRT NWS toen haar levenspad en dat van koningin Victoria grafisch in beeld:

Meest gelezen