Videospeler inladen...

Prinses Delphine voor het eerst aanwezig op officiële gelegenheid koningshuis

Zoals altijd op 17 februari heeft de koninklijke familie haar overleden familieleden in de Koninklijke Crypte van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken herdacht. Opvallend was de aanwezigheid van prinses Delphine, samen met haar man Jim. Er is pas sinds oktober vorig jaar weer contact tussen prinses Delphine en de koninklijke familie, nadat ze officieel erkend werd als dochter van koning Albert.

Delphine is de buitenechtelijke dochter van koning Albert na zijn affaire met barones Sybille de Selys Longchamps. Omdat hij weigerde dat toe te geven, spande ze in 2013  een proces aan om te bewijzen dat koning Albert haar vader is. DNA-onderzoek gaf haar gelijk.

Op 27 januari 2020 erkende koning Albert na jaren zwijgen en ontkennen, via zijn advocaat, dat hij de biologische vader is van Delphine. Hij kondigde aan dat hij zijn vaderschap niet langer juridisch zou betwisten.

Op 15 oktober 2020 werd in een  gezamenlijke persmededeling bekendgemaakt dat koning Filip en Delphine op 9 oktober een drie uur durende ontmoeting hadden op het kasteel van Laken. Tien dagen later ontvingen koning Albert en koningin Paola haar in hun woning, in kasteel Belvédère.  Toen spraken ze in een persmededeling over "een nieuw hoofdstuk" dat wordt aangevat, eentje "rijk aan emoties, gemoedsrust, begrip en hoop." En die belofte lijken ze te houden.

17 februari: een echte familiebijeenkomst

17 februari is al jarenlang een familiedag voor het koningshuis. Dat gaat terug naar 17 februari 1935 toen er een misviering werd gehouden ter nagedachtenis van het overlijden van koning Albert I, die omkwam tijdens een ongeval in Marche-les-Dames in 1934. Na het overlijden van koningin Astrid op 29 augustus 1935 werd beslist op 17 februari alle gestorven leden van de koninklijke familie te herdenken. Normaal gezien is er elk jaar een misviering op die datum en is er daarna een familiemoment van bezinning in de crypte. Deze keer was er vanwege corona geen viering. De leden  van de koninklijke familie kwamen per bubbel op verschillende tijdstippen.

Prinses Delphine heeft de andere leden van de koninklijke familie dus niet gezien vandaag, maar door haar uit te nodigen, zet de koninklijke familie een nieuwe stap in het verzoeningsproces.

Koningin Paola en koning Albert
Danny Gys
Prinses Astrid en haar dochter prinses Maria-Laura
Danny Gys
Koningin Mathilde en koning Filip
Danny Gys

Meest gelezen