Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Controversiële Amerikaanse talkshowhost Rush Limbaugh overleden: "Vergiftigde de geesten met leugens en desinformatie"

Rush Limbaugh, een van de meest invloedrijke en polariserende radiopresentatoren van de Verenigde Staten, is overleden. Jarenlang zond hij zijn praatprogramma "The Rush Limbaugh show" de ether in. Limbaugh stond bekend om zijn ultraconservatieve ideeën en vaak racistische, seksistische en homofobe uitspraken. In februari 2020 gaf voormalig Amerikaans president Donald Trump hem het hoogste presidentiële ereteken.

De Amerikaanse radiopresentator Rush Limbaugh is overleden. Hij verloor de strijd tegen longkanker op 70-jarige leeftijd. "Rush Hudson Limbaugh III zal voor altijd de grootste aller tijden zijn, briljant, moedig en vriendelijk", zegt zijn vrouw Kathryn in een mededeling op de officiële Facebook-pagina van de presentator. 

Hij is de grootste strijder die we ooit zullen tegenkomen

Voormalig Amerikaans president Donald Trump

Limbaugh was een van de meest gekende radiotalkshowhosts in de Verenigde Staten en een boegbeeld voor conservatief Amerika. Hij was even invloedrijk als controversieel: tijdens zijn lange carrière rolden racistische, seksistische en homofobe uitspraken regelmatig over zijn tong. 

De talkshowhost stond bekend als ontkenner van de klimaatopwarming en verspreidde verschillende samenzweringstheorieën via de radio. Hij was sterk gekant tegen immigratie en abortus en maakte de "mainstream media" graag belachelijk. Ook zijn vaak felle retoriek tegen voormalig president Barack Obama, vrouwen en minderheden bracht hem in een moeras van controverse.

Radiopresentator Rush Limbaugh en voormalig Amerikaans president Donald Trump
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Limbaugh was een fervent aanhanger van de voormalige, Amerikaanse president Donald Trump. Op 5 februari 2020 gaf Trump hem de Presidential Medal of Freedom, het hoogste presidentiële ereteken, en noemde hij hem "de grootste strijder die we ooit zullen tegenkomen".

Bekijk hier de beelden van de uitreiking van de Medal of Freedom tijdens de State of the Union van toenmalig president Donald Trump en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Niemand kon er wat tegen beginnen"

In 1988 kreeg Rush Limbaugh zijn eigen praatprogramma op de radio en ging "The Rush Limbaugh show" in première. Eind jaren 1980 schoten rechtse radiotalkshows in de Verenigde Staten als paddenstoelen uit de grond, en Limbaughs show werd een van de populairste. 

De radioshow van Limbaugh paste in de Amerikaanse tijdsgeest. Tot midden jaren 1980 waren media in de Verenigde Staten min of meer onpartijdig, maar dat veranderde toen president Ronald Raegan in 1987 een einde maakte aan de Fairness-doctrine: de norm om een redelijke balans van visies over één onderwerp aan het publiek aan te bieden, verviel. Vanaf dat moment was op de Amerikaanse radio en televisie heel weinig ruimte voor tegengeluiden. 

Rush Limbaugh kon de geesten vergiftigen met leugens en desinformatie

Amerikacorrespondent Björn Soenens

"Rush Limbaugh kon de geesten vergiftigen met leugens en desinformatie. Niemand die er wat tegen kon beginnen", vertelt onze Amerikacorrespondent Björn Soenens in zijn podcastaflevering "Amerika, een republiek van leugens?".

Beluister hier het fragment over Rush Limbaugh in de podcast van Amerikacorrespondent Björn Soenens (vanaf minuut 56.50):

Vier decennia lang bleef Limbaugh een sleutelfiguur van conservatief rechts in Amerika. The Rush Limbaugh Show is een van de meest beluisterde radioprogramma's in de Verenigde Staten. Door de jaren heen interviewde hij verschillende presidenten en bleef hij de gemoederen verhitten.

In februari 2020 liet Limbaugh weten dat hij vocht tegen longkanker. Vandaag heeft hij de strijd verloren.

Meest gelezen