Speed pedelecs steeds populairder in Limburg: vijf keer meer inschrijvingen dan in 2017

Steeds meer Limburgers verplaatsen zich met de speed pedelec, een snelle elektrische fiets. In 2020 werden meer dan 2.000 zulke fietsen ingeschreven, en dat is vijf keer meer dan drie jaar daarvoor. Dat schrijft Het Belang van Limburg en bevestigt het verkeersinstituut Vias aan onze redactie. 

De speed pedelec gaat hard (en snel) in Limburg. Steeds meer mensen kiezen voor een snelle en elektrische versie van een gewone fiets. Vorig jaar zijn vijf keer meer speed pedelecs ingeschreven dan in 2017. "Heel wat mensen hebben zo'n fiets ontdekt als alternatief voor de wagen, om naar het werk te rijden, en dat is goed nieuws", vindt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias. "Gebruikers zijn meer in de openlucht, en aangezien je trapondersteuning tot 45 kilometer per uur hebt, zweet je ook nog eens minder. Je vermijdt als gebruiker ook files, doet toch een beetje aan sport en je bent redelijk snel op je werk. Voor heel wat mensen is dat allemaal mooi meegenomen."

"De enige vraag die we ons nog stellen is of zo'n speed pedelec nu gevaarlijker is dan een gewone fiets of niet", bedenkt Willems zich. "Daar doet Vias op dit moment onderzoek naar. Het afgelopen jaar zijn er wel wat ongevallen gebeurd, maar dat geldt ook voor de gewone of elektrische fiets. We moeten dus uitmaken hoe die ongevallen tot stand komen. Dat is belangrijk voor de fietser, maar even goed voor vrachtwagenchauffeurs en gewone automobilisten."

© 2017 - Bas de Meijer / HH
Je kan met een speed pedelec weldegelijk geflitst worden, bijvoorbeeld in een zone 30

Je kan speed pedelecs gemakkelijk identificeren, omdat die allemaal een nummerplaat hebben. Wie zo'n fiets wil gebruiken, moet die dus inschrijven. Om zo'n fiets in te schrijven, moet je dan weer een rijbewijs B hebben of een rijbewijs om een brommer te besturen. Rond de verkeersregels waar speed pedelecs onder vallen, heerst vaak nog wat onduidelijkheid. "In de wegcode zijn die snelle fietsen min of meer ingedeeld in de categorie van de bromfietsen. Je bent bijvoorbeeld verplicht om een helm te dragen", verduidelijkt Willems. "Als je met zo'n fiets dus in een zone 50 rijdt, dan mag je kiezen of je op de rijbaan of op het fietspad rijdt. Je ziet nog veel te vaak dat automobilisten toeteren wanneer iemand terecht voor de rijbaan kiest. Daarnaast kan een 'speed pedelecer' wel degelijk geflitst worden, bijvoorbeeld in een zone 30."

Meest gelezen