Taxidermie populairder dan ooit: “Mensen zien het op sociale media en willen dan ook zo een opgezet dier”

Taxidermie, een bijna vergeten ambacht, is hipper dan ooit. Er was een tijd dat een opgezette vos of een opgezette fazant in je interieur werd aanzien als slechte smaak, maar opgezette dieren zijn blijkbaar weer helemaal trendy. “De hype komt ook deels door sociale media”, zegt taxidermist Michiel Tilley uit Nazareth. 

De vraag naar opgezette dieren stijgt. Dat merkt ook taxidermist Michiel Tilley. “Mensen zien op sociale media dat zo een opgezet dier wel mooi kan zijn in je interieur. Meer en meer winkels beginnen deze dieren ook te verkopen via sociale media.” De taxidermist maakt van dieren die bij hem worden binnengebracht opgezette exemplaren. 

Techniek

De technieken om opgezette dieren te maken zijn verbeterd. “Er wordt gebruik gemaakt van afgietsels van delen van de dieren, waardoor je natuurgetrouwe producties kan maken. Het feit dat de kwaliteit beter is door de nieuwe technieken zorgt ervoor dat die opgezette dieren er veel natuurlijker en aantrekkelijker uitzien", zegt Tilley. "Het is ook heel belangrijk dat zo een dier goed wordt bewaard. Bij stof of vochtigheid kan het zijn dat het opgezette dier er niet goed meer uit ziet."

Illegaal

Het is geen must om een diploma te hebben als je taxidermist wil worden. “Ik ben bioloog van opleiding, maar eigenlijk mag iedereen dieren opzetten en verkopen.” Dat vindt Tilley jammer, omdat er heel wat mensen zijn die in het zwart werken waardoor er een oneerlijke concurrentie ontstaat voor de zelfstandigen. 

Eigenlijk is het niet volledig legaal

Taxidermist Michiel Tilley

Dode dieren die gevonden worden mogen enkel opgezet worden voor educatieve doeleinden. Zo zijn vogels, zoals merels en zoogdieren beschermde diersoorten in Vlaanderen. "Je hebt een vergunning nodig om die te mogen hebben in je huis", besluit Tilley. 

Beluister hier het gesprek met Michiel Tilley in Start Je Dag op Radio 2 Oost-Vlaanderen

kasto80

Meest gelezen