Dominique Bels

Taxidermist uit Kortrijk brengt dode dieren weer tot leven: "Uitdagende job, want alles moet perfect zijn"

Dominique Bels uit Kortrijk is taxidermist en geeft dieren al 42 jaar een nieuw leven door ze op te zetten na hun dood. "Maar honden en katten prepareren doe ik niet meer", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Dat is het moeilijkste dat er bestaat."

Dominique Bels uit Kortrijk was 14 jaar toen hij voor het eerst kennismaakte met een taxidermist. "Toen ik klein was, woonde er in de buurt een oudere man die zich af en toe bezighield met taxidermie. Ik had een dode vogel gevonden en vond het jammer om die zomaar weg te gooien. Hij heeft mij toen 3 keer uitgenodigd om te komen kijken en daarna zei hij: "Nu is het aan jou". Op dat moment ben ik er gewoon aan begonnen." Ondertussen is Dominique al 42 jaar bezig met het opzetten van dode dieren. Hij leerde alles zelf, want in België bestaat geen opleiding tot taxidermist.

Wanneer mensen hun opgezet dier komen halen, voel ik snel aan hoe goed mijn werk gelukt is

Dominique Bels, taxidermist uit Kortrijk

Geen honden en katten meer

Zelfs na al die jaren vindt Dominique het nog steeds een uitdagende job. “Elk stukje dat je doet, moet perfect zijn. Dat geeft soms wel wat stress. Ik ben onlangs gestopt met het opzetten van honden en katten, want dat is het moeilijkste dat er is. Mensen hebben die dieren vaak 10 tot 15 jaar gekend. Om dat beestje dan in exact dezelfde positie te plaatsen zoals zij hun huisdier gekend hebben, is echt een hele uitdaging. Wanneer mensen hun opgezet dier komen halen, kan ik al snel aanvoelen hoe goed mijn werk gelukt is. Maar het beestje beweegt natuurlijk niet meer, dat zorgt vaak al voor een halve desillusie.” 

(lees voort onder de foto)

Dominique Bels

100 uur werken aan een leeuw

Het grootste dier dat Dominique in al die jaren opzette is een leeuw. “Het was een oude leeuw uit Zuid-Afrika, die solitair leefde en al een paar keer de plaatselijke bevolking had aangevallen. Daarom hebben ze hem afgeschoten. Met het opzetten van die leeuw ben ik toch wel 100 uur bezig geweest. Het vel moet gedroogd en genaaid worden, wat ongelooflijk veel tijd kost. Zeker als je het helemaal alleen doet.”

Meest gelezen