Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Voedselbanken verdelen veel meer maaltijden in "recordjaar" 2020: "Ook studenten kloppen nu bij ons aan"

De Voedselbanken hebben het afgelopen jaar 17 procent meer maaltijden verdeeld dan in 2019. Per maand schoven gemiddeld 175.000 mensen aan bij de Voedselbanken, een absoluut en pijnlijk record. Dat de coronacrisis er hard inhakt, zien de Voedselbanken duidelijk aan de profielen van de mensen die een voedselpakket komen halen: mensen met slechte statuten - die nu plots zonder werk zitten- maar ook studenten die door de crisis op droog brood zitten doordat hun studentenjob verloren is gegaan.

Als er één plaats is waar de financiële kant van de coronacrisis heel tastbaar wordt, zijn het de Voedselbanken, waar 2020 in de annalen staat als een absoluut recordjaar. 

“Record is misschien een ongelukkig woord, want we hebben nooit zoveel mensen gezien die een beroep deden op voedselhulp en we hebben nooit eerder zoveel voedsel verdeeld”, zegt Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van Belgische Voedselbanken.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" vanuit verdeelcentrum van de voedselbanken in Neder-Over-Heembeek: (lees daaronder verder) 

Videospeler inladen...

De cijfers

Om het concreet te maken: laten we eerst even naar de cijfers van het afgelopen jaar kijken.

  • 175.402 mensen klopten gemiddeld per maand aan bij de Voedselbanken, met een piek van 195.000 in de zomermaanden (een stijging met 15 procent t.o.v. 2019). 
  • In totaal werd 20.967 ton voedsel verdeeld via de Voedselbanken, verdeeld over maar liefst 42 miljoen maaltijden. Dat is 17 procent meer dan in 2019, toen er nog 17.936 ton / 36 miljoen maaltijden werden verdeeld.
  • Deze maaltijden werden verdeeld via 631 lokale organisaties
  • De hoogste stijging deed zich voor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een toename van 16,5 procent op jaarbasis.

Nieuwe profielen

In bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de cijfers al jaren aan het stijgen waren. De coronacrisis heeft daar nog een flinke schep bovenop gedaan. Dat merken ze bij de Voedselbanken aan het profiel van de mensen die langskomen. 

“We zien nu opvallend veel mensen die in een arbeidsstatuut zitten dat buiten het sociale vangnet valt”, zegt Jef Mottar. Denk dan aan mensen met interim- en tijdelijke contracten die door de coronacrisis tijdelijk of definitief werkloos zijn geworden en niet kunnen terugvallen op een of andere uitkering.

Daarnaast zien de Voedselbanken sinds vorig jaar ook opvallend meer jongeren. Het gaat dan onder andere jobstudenten die het afgelopen jaar hun baantje zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis en daardoor niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Door corona zijn immers veel typische studentenjobs in de horeca en de evenementensector verloren gegaan. Daardoor zijn in toenemende mate ook studenten aangewezen op voedselhulp, zo blijkt. 

Schenkingen

Het grootste gedeelte van het voedsel dat de Voedselbanken krijgen, komt van de voedingsindustrie, de supermarkten en veilingen. Zij hebben 12.653 ton onverkochte voedingswaren geschonken. Dat is of 57,5 procent van de totaal verdeelde hoeveelheid. 

Daarnaast hebben de Voedselbanken vorig jaar uitzonderlijk voedsel moeten aankopen. Hiervoor hebben ze geld gekregen van de federale overheid, burgers, banken en bedrijven. Daardoor hebben de Voedselbanken aan de gestegen vraag kunnen voldoen. 

Angstig afwachten

De Voedselbanken denken dat de tendens van de stijgende vraag nog een aantal maanden nog zal blijven aanhouden. “De economische impact van de coronacrisis is immers nog niet ten volle tot uiting gekomen”, vreest Jef Mottar. “Het is dus angstig afwachten of wij aan die vraag zullen kunnen blijven voldoen.”

Minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS), bevoegd voor armoedebestrijding, zegt er ten zeerste van bewust te zijn dat de situatie nog kritischer kan worden. "Daarom verbindt de federale regering er zich toe om de komende maanden een federaal plan voor armoedebestrijding met concrete maatregelen en acties voor te stellen", laat ze weten.

Meest gelezen