AFP or licensors

Vrouw Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verschijnt voor het eerst in een jaar in het openbaar

Na meer dan een jaar van publieke afwezigheid, is Ri Sol-ju, de echtgenote van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, nog eens in het openbaar verschenen. De staatsmedia hebben foto's verspreid van een breed lachende Ri Sol-ju die met haar man een concert bijwoont in Pyongyang. Haar lange afwezigheid leidde tot geruchten over de toestand van haar gezondheid en over een potentiële zwangerschap. 

Ri Sol-ju bezocht samen met haar man een concert in het Mansudae Art Theatre in de hoofdstad Pyongyang ter ere van de verjaardag van de overleden vader van de dictator en vroegere leider Kim Jong-il. De verjaardag is een van de belangrijkste feestdagen in Noord-Korea.

Het is de eerste keer dat de vrouw in het openbaar verschijnt sinds januari vorig jaar, op een evenement voor Chinees Nieuwjaar. Haar lange afwezigheid leidde tot speculatie over een mogelijke zwangerschap en over haar gezondheidstoestand. 

Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst had Ri Sol-ju zich de voorbije maanden teruggetrokken uit het openbare leven uit schrik voor het coronavirus en hield ze zich bezig met de kinderen. Kim Jong-un en zij zouden drie kinderen hebben, maar daarover is weinig bekend.

"Geen corona"

Officieel zijn er in Noord-Korea overigens geen besmettingen met het coronavirus. Al lijkt de kans klein dat het geïsoleerde land ook effectief zo afgezonderd is dat het virus zijn weg niet naar het land heeft gevonden. Er was begin vorig jaar nog druk grensverkeer met China, toen het virus daar al rondging, maar de grenzen nog niet gesloten waren. 

Op de foto's die de Noord-Koreaanse staatsmedia van het concert hebben verspreid, draagt niemand een mondmasker, in tegenstelling tot bij eerdere evenementen.

AFP or licensors

Meest gelezen