De Japanse regering telt slechts 2 vrouwen. Minder dan 10 procent van de Japanse parlementairen zijn vrouwen.

Japanse regeringspartij laat vrouwen toe tijdens vergaderingen, als ze hun mond houden

De Japanse regeringspartij Liberal Democratic Party (LDP) wil voortaan vrouwen toelaten als observatoren tijdens belangrijke vergaderingen. Er is één voorwaarde: ze moeten hun mond houden. Als ze opmerkingen hebben, mogen ze die opschrijven. De partij ligt al een tijdje onder vuur wegens seksisme: vorige week moest een partijlid en voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen opstappen na vrouwonvriendelijke uitspraken.

Vrouwen zijn voortaan welkom op belangrijke partijvergaderingen, op voorwaarde dat ze hun mond houden. Dat heeft de Japanse regeringspartij Liberal Democratic Party (LDP) beslist. Vijf vrouwelijke leden van de partij zullen "een kijkje mogen nemen" tijdens vergaderingen van het partijbestuur, maar ze mogen zich niet mengen in het debat.  Eventuele opmerkingen mogen de vrouwen achteraf schriftelijk indienen bij het secretariaat.

Een kijkje nemen, daar gaat het om

Het bestuur van de regeringspartij LDP wordt door mannen gedomineerd, maar secretaris-generaal van de partij Toshihiro Nikai benadrukt dat de leden democratisch verkozen zijn. Toch vindt hij het belangrijk dat vrouwelijke leden van de partij het besluitvormingsproces kunnen observeren. 

"Het is belangrijk om goed te begrijpen wat voor discussies plaatsvinden. Een kijkje nemen, daar gaat het om", zo klinkt het. Vrouwen mogen dus aanwezig zijn om iets bij te leren, maar inbreng is niet welkom.

"Vergaderingen met vrouwen duren langer"

Het besluit lokt een storm van kritiek uit op sociale media, maar het is niet de eerste keer dat de partij onder vuur  komt te liggen wegens seksisme. Vorige week nog stapte de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen en politicus voor de LDP Yoshiro Mori op na vrouwonvriendelijke uitspraken. De 83-jarige Mori is ook ex-premier van zijn land.

Mori kwam in opspraak omdat hij suggereerde dat vrouwen te veel praten tijdens vergaderingen. "Als we meer vrouwelijke bestuurders hebben, zullen de vergaderingen langer duren”, zo beargumenteerde hij waarom er niet meer vrouwen in het bestuur van het Olympisch Comité zitten. "Vergaderingen met veel vrouwen duren langer, omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden."

Yoshiro Mori biedt zijn ontslag aan.
YOSHIKAZU TSUNO/POOL/GAMMA-RAPHO

"Vrouwen zijn competitief. Wanneer één iemand de hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen", klonk het ook nog.

Zijn uitspraken konden wereldwijd op kritiek rekenen en Mori moest zijn excuses aanbieden. "Mijn uitlatingen waren ongepast en onbedoeld en strookten niet met de olympische en paralympische gedachte”, zo klonk het. Maar het kwaad was geschied en de roep om zijn ontslag werd zo groot dat Mori vorige week moest opstappen. 

Gendergelijkheid ver weg in Japan

Japan scoort wereldwijd het slechtst van alle ontwikkelde landen op de Global Gender Gap Index van het Wereld Economisch Forum. Het Aziatische land staat op plaats 121 van de 153 landen. Vooral  in het bedrijfsleven en in de politieke wereld zijn in Japan weinig vrouwen te bespeuren.

"Vrouwen worden er enkel ingezet als een soort PR-oefening", legt cultureel sociologe Belinda Wheaton uit aan persagentschap Reuters. "Ik denk dat het tijd is om ons af te vragen waarom we vinden dat mannen van 70 of 80 jaar deze rollen beter kunnen vervullen dan een man van 40 of 50 jaar, of een vrouw."

Het glazen plafond blijft in Japan voorlopig dus moeilijk te doorbreken. Momenteel zijn 2 van de 20 leden van de Japanse regering een vrouw. In totaal bestaat het Japans parlement uit minder dan 10 procent vrouwen.

Meest gelezen