AFP or licensors

Winst Joachim Gérard op Australian Open is opsteker voor rolstoeltennis

Rolstoeltennisser Joachim Gérard uit Brussel heeft de Australian Open op zijn naam geschreven. “Een opsteker voor al wie in ons land rolstoeltennis speelt” zegt Gert Vos, trainer bij tennisclub Stade Leuven en voormalig Belgisch kampioen rolstoeltennis.

Brusselaar Joachim Gérard versloeg in de finale van de Australian Open de Brit Alfie Hewett in drie sets. Voor de 32-jarige Gérard is het zijn eerste triomf op een grandslamtoernooi. “Ik ken Joachim goed”, zegt Gert Vos. Hij traint de rolstoeltennissers bij K. Stad Leuven T.C. “Ik heb jarenlang met hem in het nationale team gezeten. We hebben samen ook heel wat WK’s gespeeld. Ik heb hem zien opgroeien van beginnende rolstoelspeler tot de topper die hij nu is.”

Wat Joachim nu doet is toch van een heel andere orde dan wat ik gedaan heb
Gert Vos, voormalig Belgisch kampioen rolstoeltennis

Gert Vos werd zelf zeven keer Belgisch kampioen is het rolstoeltennis. “Iets minder goed dan Joachim, maar ik ben toch top 20 geweest in het enkelspel, in het dubbelspel heel eventjes top 10. Wat Joachim nu doet is toch van een heel ander orde dan wat ik gedaan heb.”

Gert kwam zelf in het rolstoeltennis terecht na een arbeidsongeval in 1996. “Ik heb zelf altijd veel sport gedaan voor mijn ongeval, en was op zoek naar een rolstoelsport. Dat geeft een uitlaatklep, en later wordt dat meer dan een uitlaatklep. Je zoekt naar iets wat je nog met je leven kan doen, en ik was niet iemand om thuis te blijven zitten. Zo kwam ik bij het rolstoeltennis uit, ik heb dat toch 10 tot 12 jaar intensief gedaan.”  

Boost voor rolstoeltennis

De winst van Joachim kan volgens Gert alleen maar positief zijn voor het rolstoeltennis. “De mensen die het gelezen of gezien hebben, het zal zeker een boost geven aan het rolstoeltennis. Momenteel rijdt er wel wat jeugd rond in Vlaanderen. Wij hebben in onze club twee jongens onder de 13 jaar. Ze komen heel graag en er zit wel iets in, ze hebben wel wat balgevoel. Ze gaan alleen maar beter worden, en wat er later gebeurt, dat hangt van hen af natuurlijk.”

Meest gelezen