Radio 2

12-jarige kankerpatiënt Dree'ken ontwerpt zelf kleren en verkoopt ze ten voordele van Kinderkankerfonds

Dree'ken Cnudde, een jonge kankerpatiënt uit Oudenaarde, lanceert een webshop met kleren die hij zelf heeft ontworpen. Een deel van de opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds. Met het initiatief wil Dree'ken het personeel van het UZ in Gent bedanken. Naast T-shirts en truien, heeft de jongen ook petjes en mutsen ontworpen. “Die zal hij zelf nodig hebben binnenkort, want zijn haren zullen uitvallen door de chemo”, vertelt zijn mama.  

Amper een maand geleden kreeg Dree'ken Cnudde de diagnose van kanker. "Op dat moment stort je wereld compleet in. En vanaf dan leef je dag per dag", vertelt Cathy Vander Beken, de mama van Dree'ken. "Maar Dree'ken is heel moedig. Hij wilde elk gesprek met de dokters meevolgen. Hij weet dus wat hem allemaal te wachten staat, en beseft dat hij nog heel ziek gaat worden. Maar hij beseft ook dat hij heel goed wordt opgevangen in het UZ in Gent. Niets is te veel voor die mensen. En Dree'ken wilde graag iets terugdoen voor hen. Hij tekent heel graag en is veel bezig met kleren en met skaten. Zo is het idee ontstaan om zelf een stoere kledinglijn te ontwerpen." 

Lucky number 7

Met de hulp van pluszus Fébe, heeft Dree'ken een webshop op poten gezet, waar hij de zelfontworpen kleren verkoopt. "Er zijn T-shirts, hoodies, sokken, petjes en mutsen. Die mutsen zal hij zelf ook kunnen dragen binnenkort, want hij krijgt een chemokuur en zijn haren zullen uitvallen", zegt mama Cathy. Het thema van de collectie is hoop. Zo komt het geluksgetal 7 een paar keer terug, en is er een tekening van een handje dat aan het duimen is. "Ik wou dat de truien hoop en geluk uitstraalden, want dat is wat ik nu meer dan ooit nodig heb", schrijft Dree'ken op de welkompagina van de webshop.

De opbrengst van de webshop gaat deels naar het Kinderkankerfonds. "Hij vindt het een geweldig idee dat mensen zijn ontwerpen kunnen dragen, en dat hij tegelijk een organisatie helpt", zegt zijn mama trots. De tiener krijgt alvast veel steun van zijn omgeving. Zo maken de buren reclame voor de webshop van Dree'ken: ze hebben een aantal van zijn tekeningen geprint op bordjes en die in de buurt geplaatst.

dreeken.be

Meest gelezen