Antwerpse politieagenten moeten nieuwe opleiding volgen om overlijden van arrestanten te voorkomen

Vanaf maandag moeten politieagenten verplicht een nieuwe opleiding volgen. Daarin leren ze het Excited Delirium Syndrome (EDS) te herkennen. Dat is een medische aandoening waardoor mensen plots kunnen overlijden bij een arrestatie. Denk maar aan de zaak Jonathan Jacob en Jozef Chovanec. "Het is belangrijk dat politieagenten de symptomen herkennen én juist kunnen optreden", vertelt lesgever Raf Gabriëls op Radio 2 Antwerpen.

Politieschool Campus Vesta in Ranst start maandag met het geven van die nieuwe opleiding. Agenten leren onder andere herkennen wanneer ze iemand arresteren die mogelijks het EDS-syndroom heeft. "Die mensen kunnen heel erg agressief zijn en zijn meestal niet voor rede vatbaar. Hun hart gaat sneller slaan en ze beginnen vaak ook hevig te zweten", vertelt Raf Gabriëls, lesgever aan Campus Vesta.

Bij mensen met het EDS-syndroom komen hun oerkrachten boven. Dan is het wel belangrijk dat je weet wat je moet doen.

Nu gebeurt het vaak dat agenten de situatie verkeerd inschatten. "Ze denken dan dat ze te maken hebben met iemand die drugs gebruikt heeft en proberen die persoon in bedwang te houden door hem of haar handboeien aan te doen. Dat maakt het vaak alleen nog erger", zegt Gabriëls.  "Bij mensen met het EDS-syndroom komen hun oerkrachten boven. Dan is het wel belangrijk dat je weet wat je moet doen. We leren agenten dan ook dat ze de persoon als slachtoffer moeten zien en niet als verdachte. Ze moeten dan medische bijstand vragen zodat een arts een kalmeermiddel kan toedienen."

Volgens Gabriëls zullen veel politieagenten zich tijdens de opleiding bepaalde situaties herinneren. "Ik heb zelf tijdens de opleiding ook beseft dat ik al meerdere keren te maken heb gehad met iemand met het syndroom, zonder het op dat moment te beseffen. Gelukkig wel altijd met een goede afloop", aldus Gabriëls. In totaal zullen 4.000 agenten de opleiding krijgen.

Meest gelezen