Belga Image

Kaprijke wil toeristische gemeente worden. Bekende inwoner Vital Borkelmans ziet veel troeven

Kaprijke is op zoek naar een of meerdere toeristische trekpleisters en maakt 20.000 euro vrij om dat gedaan te krijgen. De gemeente wil evolueren naar een echte toeristische gemeente en vraagt de hulp van haar bewoners. Radio 2 Oost-Vlaanderen vroeg tips aan bekende Kaprijkenaar Vital Borkelmans.

Kaprijke wil zich ontwikkelen als toeristische gemeente en heeft daar een budget van 20.000 euro voor over. Er is bijvoorbeeld "Den Dodendraad", de scooterverhuur in Assenede of het survivalparcours van Survival Meetjesland in Adegem. Maar volgens bekende Kaprijkenaar Vital Borkelmans is er nog veel meer. Hij ziet nog meer mogelijkheden om de streek op de kaart zetten.

Borkelmans zelf is bekend als ex-voetballer bij onder andere Cercle Brugge en AAGent. Hij woont in Lembeke, een deelgemeente van Kaprijke. Toen Dirk Ghijs van Radio 2 Oost-Vlaanderen hem opbelde was hij net terug van Jordanië, waar hij coach is van het nationale elftal. Hij genoot tijdens het gesprek van het uitzicht in zijn tuin en werd er zowaar een beetje lyrisch van: "Ik heb twee maanden in Jordanië gezeten en geniet nu van de vogeltjes en de spelende eekhoorns in mijn tuin." En dat is niet het enige wat mooi is aan Kaprijke, zegt hij.

De allergrootste troef zijn de Lembeekse bossen, en ik kan het weten want ik woon hier zelf
Vital Borkelmans

"Lembeke en Kaprijke hebben zoveel te tonen. De allergrootste troef zijn de Lembeekse bossen waar je zalig kan wandelen", en Borkelmans kan het weten want hij woont zelf in de bossen. "Iedere keer dat er een kindje geboren wordt in Kaprijke komt er een boompje bij in het geboortebos." Hij hoopt ook dat de restaurants in de streek binnenkort weer open mogen. 

(lees verder onder de foto)

James Arthur Photography

Lekkerste koekje

Groen en restaurants, dat zijn dan al twee bijzondere troeven, vindt Borkelmans. Maar dat niet alleen: "We hebben hier een van de mooiste bedrijven van de wereld, Lotus Bakeries. En een van de lekkerste koekjes ook", zegt Borkelmans enthousiast. "Zelfs tot in Jordanië kennen ze de Lotuskoekjes. En op het pakje staat zelfs Lembeke". 

Net buiten Kaprijke is het ook prachtig, vindt Borkelmans: "Daar kan je fietsen langs de mooie kreken met open velden. Je kan er perfect een dagje picknicken in het gezelschap van de vele vogels die er zijn. Het is een heel mooie en indrukwekkende streek, dat is écht zo", voegt Borkelmans er nog aan toe. Zelf is hij oorspronkelijk van Limburg: "Maar ik woon hier al 16 jaar en heb het geluk gehad dat ik een huisje heb kunnen kopen van de tuinman van Congolees president Mobutu. Die woonde hier ook."

kasto80

Meest gelezen