Coronabesmettingen: ons land van slechtste leerling naar middenmoot in Europa

België staat op de 16e plaats op 30 Europese landen wat het aantal coronabesmettingen betreft. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Daarmee doen we het beter dan enkele maanden geleden: in oktober voerde ons land de ranking nog aan met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Op dit moment is Tsjechië de slechtste leerling van de klas. Malta is momenteel het Europese land met het meeste vaccinaties.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft nieuwe cijfers over het aantal coronabesmettingen en -doden gepubliceerd. De cijfers omvatten alle landen van de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

De laatste twee weken is Tsjechië de slechtste leerling van de klas. Daar zijn er maar liefst vier keer meer nieuwe besmettingen dan bij ons.  Tsjechië wordt in de top 3 gevolgd door Estland en Slovenië.

België middenmoot, buurlanden slechter, Scandinavië doet het goed

Ons land staat in de ranking van de 30 landen op de 16e plaats. Bij ons waren er de afgelopen twee weken 240 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee doen we het opmerkelijk beter dan enkele maanden geleden, toen we de lijst nog aanvoerden. 

Opvallend is ook dat bijna alle buurlanden - met uitzondering van Duitsland - het momenteel slechter doen dan wij. Frankrijk doet het met bijna 400 besmettingen per 100.000 inwoners het slechtst van de buurlanden, gevolgd door Luxemburg (354) en Nederland (290).

Bij de beste leerlingen van Europa zijn de Scandinavische landen. Zowel Denemarken (100 besmettingen per 100.000 inwoners), Noorwegen (88), Finland (66) als IJsland (7) staan helemaal onderaan de lijst van het aantal besmettingen.

In Malta krijgt u het snelste een prikje

Ondertussen zijn alle Europese landen ook gestart met hun vaccinatiecampagne.  Daar is Malta duidelijk de koploper, blijkt uit de cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Bijna 10 procent van de bevolking kreeg daar al een eerste dosis van het vaccin. Malta wordt gevolgd door Denemarken (5,6 procent) en Noorwegen (5,3 procent). In ons land heeft er momenteel al 4 procent van de bevolking een eerste dosis van het vaccin gehad. Daarmee staan we 18e op 30 landen.

De vaccinaties verlopen het traagste in Bulgarije (1 procent gevaccineerd), Estland (0,9 procent gevaccineerd) en Liechtenstein (0 procent).

Het Verenigd Koninkrijk is niet opgenomen in deze cijfers, maar staat duidelijk al verder met vaccineren dan alle landen in de EU: begin deze week had al 20 procent van de Britse bevolking een eerste prik gekregen. Belangrijke kanttrekening: de Britten besteden hun coronavaccins hoofdzakelijk aan die eerste prikken. Onder meer ons land houden doses achter de hand om iedereen op tijd ook een tweede prik te kunnen geven.

Wereldwijd is Israël het verste gevorderd: daar kreeg al meer dan 40 procent van de inwoners een eerste dosis.

Meest gelezen