Radio 2

Beste dekhengst van Amerika is een paard uit Beveren: "Spermastaal kost 2.500 euro"

De beste dekhengst van Amerika komt uit Vrasene, bij Beveren. Het paard heet Diktator en werd 18 jaar geleden geboren bij Jos Van den Branden op de Boslandhoeve. Diktator is ondertussen met pensioen, maar verdient in Amerika bij als dekhengst. Voor een vers spermastaal betaal je zo'n 700 euro. Als het effectief tot een zwangerschap komt, moet je bijbetalen tot 3.000 dollar, ofwel een kleine 2.500 euro.

Een paard met de juiste genen kan een aardige duit in het zakje brengen. Als zo'n dier een goede dekhengst blijkt te zijn, kan dat zelfs duizenden dollars en euro's opbrengen per spermastaal. En dat is ook zo voor paard Diktator. Het dier woont nu op de Spy Coast Farm, een stoeterij in het Amerikaanse Kentucky, maar heeft zijn roots in het Waasland. Het heeft een succesvolle springcarrière achter de rug en verdient nu tot 3.000 dollar per afgeleverd spermastaal. Vroegere eigenaar Jos Van den Branden is bijzonder trots. "De titel van beste dekhengst van Amerika, dat is een erkenning voor het leven!"

Lange stamboom

"Het begon ooit met een merrie, 4 generaties voor Diktator. De papieren van de merrie bewezen dat de stamboom al ging tot in 1870. De beste stammen van Duitsland zaten in haar bloed", legt Van den Branden uit. "En ik ben beginnen fokken naar mijn eigen zin. Niemand moest mij vertellen met welke paarden ik moest fokken. Als je een goede moederstam hebt, mogen de hengsten zelfs iets minder zijn. Het zijn de moeders die het moeten doen."

Diktator is met pensioen, maar het is een fantastisch fokdier. Al zijn afstammelingen doen het goed

Paardenhouder Jos Van den Branden

"Diktator stamt dus af van die merrie uit de 19e eeuw met de allerbeste genen", gaat Van den Branden verder. "Ik heb Diktator ooit verkocht als veulen. Hij was toen al goedgekeurd als dekhengst. Maar hij is eerst een sportcarrière begonnen. Als 4-jarige deed hij mee aan de finale van een Belgisch Kampioenschap. Op 6-jarige leeftijd is hij verkocht en naar Amerika gegaan. Nu is hij met pensioen, maar het is een fantastisch fokdier. Zijn afstammelingen doen het bijzonder goed."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Beste dekhengst

Diktator heeft nu de prijs van "Beste dekhengst" binnen. Van den Branden is heel erg trots. "De beste fokkers komen van hier uit het Waasland. En fokken, dat is iets speciaals. Je mag nooit naar iemand anders luisteren en je moet je eigen weg gaan", raadt hij aan. De belangstelling voor de paarden is internationaal, zelfs de dochter van Bill Gates heeft een paard gekocht in het Waasland. "Vers sperma wordt nog altijd van Diktator overgebracht naar hier in het Waasland. Een staal van zo'n topdier blijft 2 dagen goed."

Van den Branden heeft een 20-tal paarden op zijn manège in Beveren. Die is gelegen op een boerderij die al generaties lang in de familie is. De liefde voor paarden heeft Van den Branden dan ook met de paplepel meegekregen. Op zijn 17e kreeg hij zijn eerste paard van zijn vader. Hij begon met het beoefenen van de paardensport met jumping, dressuur en military (= wedstrijden met uithoudingsoefeningen). Ondertussen is Van den Branden beroemd tot ver buiten België, dankzij Diktator. "Maar zelf ben ik er niet rijk van geworden", lacht de manègehouder.

Een embryo kost gemakkelijk 50.000 à 60.000 euro. Dan weet je nog niet eens of daar een goed paard uit komt

Paardenhouder Jos Van den Branden

Embryo's van 60.000 euro

"Ik heb de paarden altijd verkocht als veulen. Zo'n dier bijhouden tot die 7 à 8 jaar is, is onbetaalbaar voor mij." De man mag wel trots zijn, want hij levert toch maar mooi de allerbeste paarden af. Als je zelf zo'n toppaard wil, moet je daar wel iets voor geven, en zo'n aankoop is een echt risico: "Onlangs zijn er embryo's verkocht voor 50.000 à 60.000 euro. Je weet niet eens of daar een goed paard uit zal komen. En hoeveel daarvan er in de vuilbak belanden, dat weet niemand."

De broer van Diktator staat wel nog op de manège in Beveren. Het edele dier wordt 8 jaar binnenkort. "Het sperma van dat paard wordt ook verkocht. Het is een beloftevol paard. Ik hoop dat hij nog veel mag dekken." Van den Branden is ondertussen zelf 69 jaar oud, maar denkt nog niet aan zijn pensioen. "Ik heb nog veel werk hier op de manège."

kasto80

Meest gelezen