Boomstammenverkoop in Meerdaalwoud zet kwaad bloed: "Bomenkerkhof"

Vandaag vindt in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee het derde "Vlaams Houtpark" plaats. Net als vorige jaren verkoopt Natuur en Bos hoogwaardig kwaliteitshout aan de hoogste bieder, maar daar komt ook kritiek op. 

Voor het derde jaar op rij organiseert Natuur en Bos een houtpark in het Meerdaalwoud. Daar worden boomstammen aangeboden die gekapt werden in heel Vlaanderen, 80 procent komt uit publieke en 20 procent uit private bossen. In totaal zijn er 191 loten, goed voor ongeveer 742 m³ hout van de beste kwaliteit. Het gaat onder andere om zomereik, Amerikaanse eik, beuk en gewone es. 

Geïnteresseerden kunnen onder gesloten enveloppe een bod doen op één of meerdere stammen. “Er komt een heel divers publiek op af”, zegt Geert Bruynseels van Natuur en Bos. “Nationale en lokale houtverwerkers die er bijvoorbeeld meubels of planken van maken, maar evengoed een beeldhouwer die hout wil voor een kunstwerk. Of de brouwerij Boon uit Lembeek wil haar eiken vaten vernieuwen, en hoopt hier eikenhout te vinden.”

De bomen zijn levend meer waard voor ons dan als planken
Martine Roms, vzw Bescherm Bomen en Natuur en Red Heverleebos

Maar er komt kritiek op het houtpark. Organisaties als de vzw "Bescherm Bomen en Natuur" en "Red Heverleebos" noemen het een “bomenkerkhof”. “Die bomen zijn levend veel meer waard voor ons dan als plankjes”, zegt Martine Roms. “Die bomen zijn een erfenis uit het verleden, ze verdienen ons respect. Ze zorgen voor onze lucht en voor afkoeling. Ze zijn ook prachtig, zo’n bomen van 100 tot 200 jaar oud. Het gaat voornamelijk om inlandse eiken. Het is niet te begrijpen dat dat gekapt wordt vanuit economisch perspectief.”

Over elke boom die gekapt wordt, wordt goed nagedacht
Geert Bruynseels, Natuur en Bos

Toch zegt Natuur en Bos dat geen enkele boom gekapt wordt enkel en alleen om verkocht te worden. “Over elke boom die gekapt wordt, wordt goed nagedacht”, zegt Geert Bruynseels. “De stammen zijn het resultaat van weldoordacht en duurzaam bosbeheer. Dat klinkt vreemd, maar is eigenlijk heel logisch. De belangrijkste redenen waarom Natuur en Bos dat doet, is de verwijdering van exoten en de natuurlijke verjonging van een bos. Om kleine boompjes met veel groeipotentieel het nodige zonlicht en optimale groeikansen te geven, kapt Natuur en Bos soms grote bomen. Bovendien vloeien de opbrengsten van de verkoop van de stammen terug naar natuurprojecten.”

Meest gelezen