Onderzoek na klachten van ouders opgepakte minderjarigen na betoging in Brussel 

Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar aanleiding van de klacht van verschillende ouders van minderjarigen die op zondag 24 januari werden opgepakt bij de betoging tegen klassenjustitie. Verschillende jongeren hebben verklaard dat ze mishandeld werden door de politie. 

Eind januari zakten enkele honderden mensen naar de Kunstberg in Brussel om er te betogen tegen klassenjustitie. 

De organisatoren hadden opgeroepen tot die betoging na verschillende incidenten, waarbij verschillende mensen gewond raakten of overleden bij politietussenkomsten. De betogers verwezen onder meer naar de Brusselse jongeren Adil, Mehdi en Ibrahima Barrie, de peuter Mawda en Jozef Chovanec.

De organisatie had geen toestemming gekregen, maar de actie werd een tijdlang gedoogd door de politie. Na afloop bleven verschillende groepen rondhangen, waarna de politie ingreep. In totaal werden meer dan 230 mensen opgepakt, waarvan 86 minderjarigen. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Achteraf verklaarden een aantal jongeren dat ze mishandeld waren geweest door de politie. De ouders van de betrokken minderjarigen meldden in de media dat ze klacht zouden indienen. Het Brusselse parket kan vandaag bevestigen dat er inmiddels verschillende klachten werden ontvangen. Het onderzoek naar het mogelijke politiegeweld is lopende. “Wij kunnen u meedelen dat het parket verschillende klachten heeft ontvangen en de camerabeelden werden gevrijwaard”, aldus een woordvoerder.

Meest gelezen