Luc Daelemans

Coronacrisis brak uit vlak na de start van bedrijf: "Ik heb toen alles over de digitale boeg gegooid"

Elke De Backer van het bedrijf Talent & Passion heeft vandaag de prijs van Starter van het jaar gekregen van UNIZO-Limburg. Ze is met haar bedrijfje actief in personeelszaken, en moest haar aanpak helemaal omgooien, toen de coronacrisis uitbrak … enkele weken na de start van haar bedrijf.

Elke De Backer (37) uit Oudsbergen was al een tiental jaren actief in de sector van de Human Resources, toen ze op 19 februari vorig jaar haar eigen bedrijfje Talent & Passion startte. In C-mine Crib in Genk vond ze een geschikte uitvalsbasis. Ze specialiseerde zich onder meer in het zoeken van geschikte nieuwe werknemers voor bedrijven, de begeleiding van werkzoekenden en de voorbereiding op een sollicitatie en ook in interne bijscholingen in bedrijven. Maar enkele weken na de start van haar bedrijf brak de coronacrisis uit.

“Elke legde tijdens de coronacrisis extreem veel wendbaarheid aan de dag, terwijl ze nog maar net was opgestart. Ze omarmde ook de digitalisering alsof het haar eigen kind is, sloot straffe partnerships af met grote en kleine bedrijven én onderrichtte bovendien zowel haar klanten als kandidaten in de noodzakelijke digitale tools. Al die troeven samen maken Elke tot verdiende winnaar en inspirerend boegbeeld voor andere, startende ondernemers”, licht Bart Lodewyckx, van UNIZO Limburg de keuze voor de winnaar toe.

Digitaal omschakelen

Dat bevestigt ook de laureate zelf.  “De coronacrisis deed me onmiddellijk inzien dat ik voor rekrutering en selectie sterk digitaal moest schakelen om mijn plekje in de HR-sector te verdienen. Zo organiseert ze trainingen voor kandidaten/werkzoekenden die een opleiding volgden bij de VDAB zodat ze zelfverzekerd overkomen bij een online sollicitatie. “Het is niet evident om impressie te leggen in een videocall, maar er zijn zeker een aantal goede tips. Daarenboven bieden verschillende online communicatietools heel wat mogelijkheden. Ideaal om op een creatieve wijze cv’s te presenteren.”

Technologische samenwerkingen

Maar ze sloot ook samenwerkingen met gespecialiseerde bedrijven. “Ik sloeg de handen in elkaar met LENNOW Productions en Movito voor het opnemen van bedrijfsvideo’s of met Mobietrain om bedrijven te helpen kennis met medewerkers te delen via  Mobile Microlearning. Op C-mine Crib maakt ze gebruik van een virtuele opnamestudio om presentaties en onlinecoachings telkens in een gepast decor te kunnen doen. Ondertussen broedt ze op nog heel wat andere ideeën. “Eerst even genieten van deze bekroning en ons best doen op de Vlaamse finale van volgende week,” besluit ze.

Meest gelezen