Directeur woonzorgcentrum Bertem over versoepelingen: “Koude douche dat er geen verschil is”

De coronamaatregelen in de Vlaamse woonzorgcentra versoepelen, maar die versoepelingen gaan volgens sommigen niet ver genoeg. In het woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bertem spreken ze van een “heel kleine stap”.  “Er verandert haast niets”, zegt de directeur. 

De coronamaatregelen in de woonzorgcentra worden versoepeld.  Zo mogen rusthuisbewoners opnieuw vaker naar buiten en meer bezoek ontvangen. Elke bewoner mag nu twee knuffelcontacten hebben, die om de twee weken kunnen wisselen. De versoepelingen mogen enkel als 90 procent van de bewoners en 70 procent van het personeel twee dosissen van het vaccin hebben gekregen.

Maar niet iedereen vindt de versoepelingen voldoende, directeur Lieve Schuerman van het woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bertem bijvoorbeeld: “Het is maar een heel kleine stap als je het mij vraagt. Het is een koude douche dat er eigenlijk geen verschil is. We zouden heel graag  partners en kinderen onbeperkt op bezoek laten komen. Senioren die bij ons in het woonzorgcentrum wonen die mogen toch na een jaar hun kinderen eens zien? En niet: de ene week twee, en twee weken later de andere twee.“

Maar twee contacten zien vinden wij heel streng en strikt

Toch kunnen binnen het woonzorgcentrum zelf enkele zaken worden versoepeld. Zo kunnen bewoners vrijer bewegen door de voorziening en mogen ze samen in het restaurant eten als er voldoende afstand wordt gehouden. “Een wandelingetje buiten gaat erbij komen en bij ons mogen bewoners nu ook naar familie thuis gaan. Maar enkel twee contacten zien, dat blijft heel strikt en streng vinden wij.”

Nieuwe bewoners

Bovendien worden de woonzorgcentra nu geconfronteerd met een bijkomend probleem. “In een woonzorgcentrum komen nieuwe bewoners wonen die niet gevaccineerd zijn, en dat maakt het niet makkelijk. We hadden 100 procent vaccinatiegraad, bij de tweede vaccinatieronde waren er zeven nieuwe bewoners. Zij zullen dus nog gevaccineerd moeten worden door de mobiele vaccinatieteams. Maar hoe we die moeten aanmelden, dat is nog niet gekend. Voor die zeven personen gelden dus nog de regels van vroeger. We hangen een klein teken aan de deur als reminder wie wel of niet gevaccineerd is”, aldus Lieve Schuerman.

Meest gelezen