Egbert Lachaert (Open VLD) vraagt zich af of avondklok nog te verantwoorden is: "Debat waard komende weken"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vraagt zich af of de avondklok vandaag nog efficiënt is als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij vindt dat elke vrijheidsbeperkende maatregel noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk moet zijn en pleit voor een debat over de kwestie met politici en experts.

Het lijkt erop dat de discussie over het nut en de wenselijkheid van een avondklok vanuit Nederland naar ons land komt overgewaaid. "Elke vrijheidsbeperkende maatregel moet efficiënt, noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk zijn", zegt Egbert Lachaert. "Politici en experts moeten de vraag stellen of dat vandaag nog het geval is voor de avondklok." 

"De vraag is of het nog een efficiënte maatregel is in de bestrijding van het virus en geen disproportionele en onnodige vrijheidsbeperking", aldus de Open VLD-voorzitter. "Laat ons daar het debat over voeren."

Volgens Lachaert was de avondklok aanvankelijk wel effectief, maar is die geen maanden meer vol te houden. Hij pleit niet voor een onmiddellijke afschaffing, maar vindt wel dat er vanaf volgende week in het parlement over kan worden gedebatteerd. 

In Vlaanderen geldt momenteel een avondklok tussen middernacht en 5 uur 's morgens, in Brussel en Wallonië is dat tussen 22 uur en 6 uur.

Meest gelezen