Eigenaars liefdesbrief uit Drongen uit 1945 teruggevonden: "Ze hebben een tragisch leven gekend"

Het mysterie van een oude liefdesbrief uit Drongen is opgelost. Het gaat over een brief van een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. De soldaat verstuurde die naar zijn geliefde in Drongen maar de brief kwam nooit aan. Jean-Marie Suttels kreeg de brief heel wat jaren later in handen en lanceerde bij Radio 2 een oproep om de eigenaars te vinden. Er kwamen heel erg veel reacties binnen. En zo kon Jean-Marie het tragische verhaal van de soldaat reconstrueren.

Herinner je de recente zoektocht naar de eigenaars van een liefdesbrief uit 1945. De oproep kwam van Jean-Marie Suttels uit Drongen. De schrijver van de brief was een militair die in Engeland zat en de brief was gericht aan een vrouw genaamd Edith uit Drongen. "Na de warme oproep op Radio 2 zijn de mensen duidelijk beginnen nadenken", zegt Jean-Marie Suttels uit Drongen. Want nu is het hele verhaal gekend.

(beluister het verhaal hier of lees eronder verder)

Dochter van een rijkswachter

"De heemkundige kring van Drongen heeft mij gecontacteerd. Die heeft de ouders van Edith Uyttendaele teruggevonden. Zij was de dochter van een rijkswachter. Florimond 'Flore' Neuckens, dat is de schrijver van de brief, was een soldaat. Florimond woonde op de Mariakerksesteenweg. De man is geboren op 5 augustus 1924."

Het feit dat Edith haar vader een rijkswachter was verklaart het adres op de enveloppe. "De man woonde in de rijkswachtkazerne in Drongen." Florimond zelf is indertijd vertrokken naar Engeland. "Hij was stapelverliefd op Edith. Onderling hadden ze afgesproken dat ze gingen huwen." 

Getrouwd of niet?

De vraag die op veel mensen hun lippen lag: zijn ze effectief getrouwd? En ja hoor: "Ze zijn getrouwd en hebben een zoon en een dochter gekregen." Maar Suttels kreeg even later telefoon van een man die het gezin heeft gekend. Uit dat gesprek bleek dat het leven hard is geweest voor het gezin: "Edith is op een gegeven moment gestorven en Flore is ingetrokken bij zijn dochter Karin in 1991." En toen sloeg het noodlot toe.

Flore en zijn dochter zijn overleden na een zware brand

Jean-Marie Suttels

Het gezin heeft een dramatisch leven gekend, getuigt Suttels: "De woning van de dochter is in 2015 helemaal vernield door een brand. Vader en dochter zijn nadien overleden aan hun verwondingen." De zoon moet zelfs al eerder overleden zijn, maar meer gegevens heeft Suttels niet over die man. "Ook de echtgenoot van de dochter is overleden door MS na 26 jaar in een rolstoel te hebben gezeten".

kasto80

Meest gelezen