Fik en Simonne rapen zwerfvuil op in Retie met zelfgemaakte vuilkar: "Hoe meer vuil, hoe liever"

Sinds de eerste lockdown rapen Simonne Slegers (65) en Fik Lemmens (69) al het zwerfvuil op in Retie. De twee proberen elke dag minstens 10.000 stappen te zetten en maken daarbij de straten van hun geliefde dorp proper. Intussen heeft het koppel al 169 zakken zwerfvuil verzameld. "Hoe meer vuil we kunnen rapen, hoe liever. Dan voel ik me pas echt nuttig", lacht Simonne op Radio 2 Antwerpen. 

In maart 2020 kreeg het koppel het idee om het nuttige aan het aangename te koppelen. "Wij zagen tijdens onze wandelingen altijd vuil liggen. Waarom zouden we dat niet ineens kunnen oprapen? Al dat afval maakt me echt ziek", vertelt Fik. 

Om het afval goed weg te kunnen steken, heeft Fik zelf een vuilniskar in elkaar geknutseld. "We hebben een speciaal rek voor wijnflessen en dan twee vuilniszakken. Als we meer dan twee zakken vullen, leggen we die aan de kant van de weg en komen we die daarna met de auto ophalen", vertelt hij.

Lees verder onder de foto.

De buit van vandaag: 11 wijnflessen en 1 volle zak zwerfvuil

Sinds hun eerste opruimactie, heeft het koppel al 169 zakken zwerfvuil verzameld. "Ons record is maar liefst 12 zakken op één dag", vertelt Simonne enthousiast. "Toen kwamen ze het karton ophalen en was er heel veel wind. Heel Retie lag toen vol met karton. We zijn toen rond 13u vertrokken en waren pas net voor het donker thuis."

Enthousiaste buurtbewoners

Tijdens de wandeltochten worden Simonne en Fik volop aangemoedigd. "Ondertussen kent bijna iedereen ons. De mensen toeteren of steken hun hand op. Dat doet ons echt ongelooflijk veel deugd. Zelfs de burgemeester is eens gestopt met zijn auto om te zeggen dat hij apprecieerde wat wij deden", vertelt een glunderende Simonne.

De twee zijn niet van plan om snel met hun nieuwe hobby te stoppen. "Wij blijven doorgaan zolang we nog kunnen wandelen. Ik word binnenkort 70 en wandel bijna elke dag zo'n 10.000 tot 40.000 stappen. Zo blijf ik fit", vertelt Fik. 

Ik word binnenkort 70 en wandel dagelijks 10.000 tot 40.000 stappen

Fik Lemmens

Simonne waarschuwt de inwoners van Retie alvast om niets te laten slingeren. "Wij houden niets bij. Alles wat we vinden, gooien we weg. Laat dus geen handschoenen liggen, want dan zie je ze niet meer terug", lacht ze. 

"Hoe meer vuil we kunnen oprapen, hoe liever", gaat Simonne verder. "Dan voel ik me pas echt nuttig! Al zou het natuurlijk beter zijn voor het milieu als niemand afval achterliet."

De wijnflessen verdwijnen in de glascontainer, de zakken vuil worden opgepikt door de gemeente bij het koppel thuis
Fik en Simonne kregen ook hun eerste cadeautje van een tevreden bewoner

Meest gelezen