James Arthur Photography

Gemiddelde kadastrale inkomen van Vlaamse woning blijft dalen

Het gemiddelde kadastrale inkomen van woningen in Vlaanderen is opnieuw verder gedaald. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers die Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) opvroeg. In 2015 bedroeg het gemiddelde niet-geïndexeerd kadastrale inkomen van een woning nog ruim 1.000 euro, vorig jaar nog zo'n 960 euro, dat is een daling van 4,5 procent. 

Het kadastrale inkomen is een fictief bedrag, in theorie het bedrag dat je woning per jaar zou opbrengen als je het zou verhuren. Op basis daarvan betaal je belastingen. In 2015 bedroeg het gemiddelde niet-geïndexeerd kadastrale inkomen van een woning nog ruim 1.000 euro, vorig jaar nog zo'n 960 euro, dat is een daling van 4,5 procent. 

De daling is volgens Van Volcem vooral een gevolg van steeds kleinere huizen. ""De belangrijkste reden die ik voor de dalende trend zie, is dat er steeds kleiner wordt gebouwd", zegt Van Volcem. "De woonoppervlakte van nieuwbouw werd de voorbije jaren kleiner. Bij nieuwe woonontwikkeling hanteert men kleinere percelen en in de stad bouwen we sowieso een pak dichter. Onder meer de steeds strengere eisen rond energie maken dat er veel dichter op elkaar ontwikkeld wordt."

De gemiddelde kadastrale inkomens verschillen aanzienlijk per centrumstad. Roeselare was in 2020 met 847 euro de "goedkoopste" centrumstad wat betreft het gemiddeld KI. Aalst volgt in het kielzog met 890 euro. Leuven telt het hoogste gemiddelde KI met 1.224 euro, gevolgd door Antwerpen met 1.152.

Meest gelezen