Gentbrugse judoka Mina Libeer droomt van Tokyo

De bekende judoka’s Charline Van Snick en Matthias Casse krijgen op de Olympische Spelen in Tokyo mogelijk het gezelschap van een Gentbrugse collega. Mina Libeer (23) kampt zich stilaan een weg naar de top na een zware blessure en hoopt stiekem op kwalificatie. “Dat de Spelen met een jaartje werden uitgesteld, gaf mij extra tijd om te herstellen en te kunnen kampen”, vertelt ze. 

Mina Libeer is eigenlijk toevallig in het judo gerold. “Samen met mijn broer deed ik eerst gymnastiek. Hij wilde dan iets anders doen en ik ben hem dan gevolgd”, aldus Mina. Op haar vijfde maakte ze al de switch en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Bij de jeugd werd al snel duidelijk dat ze heel veel talent heeft en dat resulteerde in enkele spraakmakende resultaten. Zo won ze in 2017 brons op het wereldkampioenschap voor junioren in Zagreb. Bij de senioren volgde in 2019 onder meer een negende plaats op de Europese Spelen in Minsk. 

Kansen grijpen

Een vervelende schouderblessure deed de steile opmars wat sputteren. “De schouder voelt soms nog wat ‘vast’ aan, een gevolg van onder meer de kinébeurten die tijdens de lockdown even niet konden doorgaan. Maar op zich heb ik er geen last meer van. De Spelen werden met een jaar uitgesteld en dat gaf mij toch wat meer tijd om goed te herstellen van mijn operatie en nu heb ik meer mogelijkheden om me te kwalificeren.”
De ambitie om Tokyo te halen is er, maar evident wordt het niet om tot in Japan te geraken. “Ik sta momenteel 46e op de wereldranglijst, maar de concurrentie in mijn gewichtscategorie (-57 kilogram) is erg groot. Het niveau ligt er erg hoog. Ik zou op de komende tornooien nog zeker 2.000 punten moeten halen en zelfs hier en daar moeten schitteren en een medaille winnen om erbij te kunnen zijn. Het is nog een lange weg die ik moet afleggen, maar iedere kans die er is, hoe klein ook, zal ik proberen te grijpen. Het is voor iedere topsporter een droom om erbij te zijn. Als judoka komen we uit een gouden generatie, met toppers naar wie we als kind altijd hebben opgekeken. Ik heb het geluk dat ik met een van die topatleten, Ilse Heylen, kan samenwerken.” 

Trainen in kleine bubbels

Mina combineert topsport met studies ergotherapie. “Het is geen gemakkelijke combinatie, maar ik heb fantastische lectoren die echt met me meedenken om alles te kunnen combineren.” Ze zit op kot in Antwerpen en kan door corona enkel maar in kleine bubbels van vijf judoka’s trainen. “We hebben geluk dat we niet volledig stilliggen, maar het is roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig staan er binnenkort enkele stages en wedstrijden op de agenda, waar we ten volle moeten van profiteren.” Binnen twee weken probeert ze alvast zo veel mogelijk punten te verzamelen op de European Open in Praag. Van daar reist ze door naarTasjkent (Oezbekistan) voor een volgende wedstrijd. 

kasto80

Meest gelezen