Videospeler inladen...

Eerste lenteweekend (tot 17 graden!): wat kan je allemaal doen, ondanks de coronamaatregelen?

Was het vorig weekend nog ijzig koud, dit weekend kondigt zich aan als het eerste lenteweekend met veel zon en temperaturen tot 17 graden. Ideaal weer om te gaan wandelen, fietsen of tuinieren. We zetten hier nog eens op een rijtje hoe je optimaal kunt genieten, rekening houdend met de coronamaatregelen. 

Eerst en vooral: het kan op sommige plekken wel erg druk worden dit weekend en dat is niet goed voor de verspreiding van het coronavirus. Hou je altijd aan de maatregelen, maar ga ook op zoek naar een kalmere plek als je merkt dat het ergens te druk is. 

Daarnaast blijft het belangrijk om regelmatig je handen te wassen, anderhalve meter afstand te houden en een mondmasker te dragen op plaatsen waar dat verplicht is of waar je geen afstand kan bewaren:

Voor we van start gaan: met wie mag je afspreken?

Dit weekend buiten afspreken met familie of vrienden? Het kan! Je moet je wel aan enkele regels houden. Buiten mag je met vier mensen samenkomen (jezelf en drie anderen). Dat hoeven niet altijd dezelfde mensen te zijn en dat hoeven ook niet altijd je nauwe contacten te zijn. Belangrijk is wel dat je een veilige afstand bewaart of een mondmasker draagt als dat niet mogelijk is. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegeteld en gezinnen die uit meer dan vier personen bestaan, mogen ook samen buitenkomen.

Je kunt ook met vier mensen samenkomen in een tuin. Voorwaarde is wel dat de gasten niet door het huis moeten om de tuin te bereiken. Ze mogen binnen ook niet naar het toilet gaan. Je vraagt ze bovendien best om eigen bestek, borden en glazen mee te brengen, zodat je niets moet doorgeven en altijd anderhalve meter afstand kan bewaren.

Binnen kun je maar heel beperkt mensen ontvangen. Elk gezinslid mag één knuffelcontact hebben, maar je mag er maar 1 tegelijkertijd thuis uitnodigen. Alleenstaanden mogen naast hun knuffelcontact nog één andere persoon thuis uitnodigen. Dat mag niet tegelijkertijd en je moet ook afstand houden.

© Zoonar.com/EMIR KLEPO - creative.belgaimage.be

Wandelen en fietsen

Dit weekend kun je wat vitamine D opdoen door te gaan wandelen of fietsen. Er zijn genoeg natuurgebieden, parken, botanische tuinen en provinciale domeinen waar je de benen kunt strekken. Let wel: op populaire plekken kan het wel druk worden. En drukte vermijd je best tijdens deze coronacrisis. Je kan dus misschien eens op zoek gaan naar kalmere plekjes. 

Ben je op zoek naar een originele wandel- of fietstocht, dan kun je het aanbod uitpluizen op de website Uitinvlaanderen.be. Zelf een wandeling of fietstocht uitstippelen kan via het wandelknooppuntennetwerk en fietsknooppuntennetwerk

Aan de kust verwachten ze dit weekend grote drukte, dus je checkt best eerst de druktebarometer voor je vertrekt. De NMBS legt extra treinen in, om iedereen coronaveilig te kunnen vervoeren. Verschillende kuststeden - onder meer Oostende en Knokke-Heist - zetten extra stewards en politie in om te drukke momenten te vermijden. Als het te druk is, zoek je beter een alternatief.

Aan zee was het vanmiddag al druk, lees verder onder de reportage:

Videospeler inladen...

Ook sporten in de buitenlucht is een mogelijkheid. De sportterreinen en skateparken in openlucht zijn open. Kinderen kunnen zich uitleven in de buitenspeeltuinen

Barbecueën en picknicken

Een terrasje doen zit er nog niet in, want cafés en restaurants zijn nog gesloten. Thuis kun je je installeren in je tuin, op je terras of balkon met iets lekkers om te drinken of te eten. Voor wie de barbecue al zou willen aansteken - de supermarkten en slagers bereiden zich voor -, hebben we hier enkele tips. In je tuin mag je ook met vier mensen aanwezig zijn, maar die tuin moet dan bereikbaar zonder dat de gasten door je huis moeten. Enkel je knuffelcontact mag naar binnen. (zie boven)

De durvers kunnen al de barbecue aansteken.
Imago

Maar ook de picknickplaatsen buiten mogen worden gebruikt. Om het veilig te houden, brengt iedereen best zijn eigen eten, drinken en bestek mee. Uiteraard kun je ook eten gaan afhalen bij een restaurant of foodtruck in de buurt en dat buiten opeten. En wie weet kun je naast een warme wafel ook al een ijsje scoren. Het Crisiscentrum doet een oproep om overal de maatregelen - zoals afstand bewaren - te respecteren, ook zeker op plekken waar eten wordt verkocht.

Dierenpark bezoeken

In principe is het mogelijk om een dierenpark te bezoeken, maar voor dit weekend zijn de meeste parken al volzet. Er worden immers maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Check dus zeker of er plaats is en reserveer of koop je ticket op voorhand. Hou er ook rekening mee dat binnenverblijven van dieren die normaal gezien publiek toegankelijk zijn, dicht blijven. Je zult dus in sommige parken niet alle dieren kunnen zien. 

Dierenpark De Zonnegloed

Tuinieren en klussen

Wie groene vingers heeft, voelt ze wellicht al jeuken. De krokussen en paaslelies komen al piepen. In de tuin is het nu het ideale moment om onkruid te wieden, te snoeien en te verplanten. Wie nieuwe planten of tuingereedschap wil kopen, houdt er best rekening mee dat er een grote drukte verwacht wordt in de tuincentra. 

Naast tuinieren zijn er nog tal van andere buitenklusjes die liggen te wachten, zoals het tuinhuis een likje verf geven, de voegen van je terras mosvrij maken of nestkastjes leegmaken. En misschien is je auto of fiets aan een wasbeurt toe? 

Winkelen

De winkels zijn open, maar je moet alleen gaan winkelen (behalve minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben) en je mag maximaal een half uur in een winkel blijven. Funshoppen is nog niet aan de orde. 

Ook wie naar een stad trekt, kan daar met extra maatregelen worden geconfronteerd. Gent liet al weten extra politie en gemeenschapswachten in te zetten, die mensen zullen aanspreken als ze zich niet aan de regels houden. "Indien nodig sluiten we de Gras- en de Korenlei af met hekken", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Brussel Nieuwstraat

Kapper

Geeft het mooie weer je zin in een frisse lentecoupe, dan kun je een afspraak maken bij de kapper. Het aantal klanten dat tegelijk wordt toegelaten, is beperkt. Klanten moeten buiten wachten tot ze aan de beurt zijn. Zowel jij als de kapper moeten een chirurgisch mondmasker dragen.

Weekendje weg

Voor wie last minute nog een weekendje weg wil: de hotels, bed & breakfasts, vakantiewoningen, vakantieparken, campings en jeugdherbergen in ons land zijn open. Je kunt daar verblijven met je gezin en maximaal 1 knuffelcontact. Hetzelfde geldt voor tweede verblijven. 

Hou er rekening mee dat restaurants, bars, subtropische zwembaden, bowlingbanen en andere indoor faciliteiten die bij het logies horen, gesloten zijn. Sanitaire voorzieningen, sportvelden in de openlucht en winkeltjes zijn wel open. Een logies mag ook maaltijden op de kamer aanbieden (roomservice). Toeristische reizen en uitstappen naar het buitenland zijn nog altijd verboden.

Groepsactiviteiten voor kinderen

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen ook tijdens de krokusvakantie aan georganiseerde activiteiten deelnemen. Ze kunnen dus naar de jeugdbeweging of deelnemen aan workshops en kampjes.

Tijdens de krokusvakantie zijn de regels voor kinderen tot en met 12 jaar iets soepeler dan anders. De groepen mogen 25 kinderen tellen in plaats van 10. Activiteiten vinden bij voorkeur buiten plaats, maar kunnen ook binnen. Bij jongeren van 13 tot en met 18 jaar blijft het aantal deelnemers beperkt tot 10 en kunnen activiteiten enkel buiten. Het is de bedoeling dat een groep de hele vakantie lang één bubbel vormt en dat verschillende bubbels niet gemixt worden.

Bekijk hieronder de journaalreportage over de maatregelen die enkele steden en gemeenten dit weekend nemen: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Andere activiteiten

Het zijn misschien niet echt typische lente-activiteiten, maar we geven ook nog eens de vrijetijdsactiviteiten mee die binnen mogen plaatsvinden. Daarbij gelden wel strenge maatregelen. Zo is een mondmasker dragen altijd verplicht, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. Je moet ook altijd 1,5 afstand houden van andere bezoekers die niet tot je nauwe contacten behoren. Het is ook een must dat de ruimtes goed verlucht worden. 

Musea: je kunt een museum bezoeken. Je moet vooraf online of telefonisch een tijdsslot reserveren. Tijdens de krokusvakantie organiseren meer dan 100 musea in Vlaanderen en Brussel activiteiten voor gezinnen met kinderen onder de noemer Krokuskriebels. Dit jaar zijn er ook activiteiten speciaal op maat van tieners.

Zwemmen: je kunt baantjes gaan trekken in een zwembad. In het zwembad zelf draag je geen mondmasker, wel in de andere ruimtes. Kinderen kunnen spelen in het kinderbad. Je checkt best vooraf of je je plaats moet reserveren. Subtropische zwembaden zijn nog gesloten. 

Bibliotheek: je kunt boeken lenen in de bibliotheek. Hier geldt dat je bij voorkeur alleen komt en maximaal een half uur blijft. 

Zijn niet al jouw vragen beantwoord? Klik hier voor meer vragen en antwoorden.

Meest gelezen