Deze vrouwen in traditionele klederdracht betogen tussen de ruïnes van Bagan.
AFP or licensors

Protest in Myanmar breidt zich uit, het leger voert geharde gevechtseenheden naar de steden

Terwijl het volksprotest tegen de staatsgreep in Myanmar (Birma) steeds meer uitbreiding neemt, lijkt het leger nu eenheden naar de grote steden te brengen die eerder betrokken waren bij wreedheden tegen boeddhistische monniken en minderheden zoals de Rohingya.

De confrontatie tussen het protest en het leger lijkt steeds scherper te worden. Er wordt niet enkel betoogd tegen de militaire coup in de grote steden zoals Yangon (Rangoon), Mandalay, de hoofdstad Naypyidaw, Myitkyina in het noorden en Mawlamyine (Moulmein) in het zuiden; de campagne van stakingen en burgerlijke ongehoorzaamheid breidt zich ook uit. 

De eisen van de protestbeweging zijn duidelijk en bovendien ook in het Engels.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De staking bij de spoorwegen en die bij de banken heeft een grote impact, maar er wordt ook gestaakt bij de overheidsadministratie. De oproerpolitie reageert en is met geweld binnengevallen in slaapzalen voor spoorwegpersoneel. Daarbij zou geschoten zijn, maar het is niet duidelijk of dat met scherpe munitie was. Toch hebben ook burgers uit solidariteit met de spoorwegarbeiders treinsporen bezet. Een andere populaire techniek die in grote steden wordt gebruikt, is het veinzen van "motorpech" waarbij tal van auto's grote kruispunten blokkeren.

Is de sfeer vaak grimmig, dan was er vandaag ook opnieuw een meer ludieke betoging tegen de militairen in de oude tempelstad Bagan (of Pagan), werelderfgoed van de Verenigde Naties. "De stad van duizenden tempels" was de hoofdstad van het eerste Birmaanse rijk van de 9e tot de 13e eeuw en speelde een cruciale rol in de verspreiding van het theravada-boeddhisme in het land. (Lees verder onder de foto).

Net zoals in 2007 hebben veel boeddhistische monniken -zij het niet alle- zich achter het protest geschaard.
AFP or licensors

Gevechtseenheden trekken naar de grote steden

Intussen zijn er steeds meer berichten dat de junta in de strijd geharde gevechtseenheden uit de grensgebieden overbrengt naar de grote steden waar het protest woedt. 

Zo zijn er militairen in uniformen van de beruchte 77e lichte infanteriedivisie opgemerkt. Samen met andere eenheden van de lichte infanterie zijn die gehard in de strijd in bergen en oerwouden tegen rebellen van diverse minderheden. De 77e divisie is ook berucht wegens het brutaal neerslaan van de "Saffraanrevolutie" van 2007, een volksprotest geleid door boeddhistische monniken tegen de vorige militaire dictatuur. (Lees verder onder de foto).

Deze militairen in Mandalay behoren tot de beruchte 33e lichte infanteriedivisie die eerder de Rohingya aanpakte.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Er zouden ook andere legereenheden naar de grote steden worden  gebracht, onder andere afdelingen die in 2017 in de westelijke deelstaat Rakhine betrokken waren bij de bloedige etnische zuivering waarbij 800.000 leden van de Rohingya-minderheid naar buurland Bangladesh werden verdreven. Dat heeft de speciale VN-rapporteur voor de Mensenrechten in  Myanmar Tom Andrews gezegd aan het Amerikaanse  persagentschap AP. De militairen op de foto hierboven -enkele dagen geleden genomen in Mandalay- dragen een badge van de 33e lichte infanterie en die wordt genoemd in een onderzoek van het Britse persbureau Reuters over wreedheden tegen de Rohingya.

Het is geen positief signaal dat de legertop dergelijke troepen nu overbrengt naar de steden. Dat gebeurde in het verleden ook bij grote protesten zoals in 1988 en 2007, maar doet ook denken aan het volksprotest op het Tiananmen-plein in de Chinese hoofdstad Peking in juni 1989. Ook toen werden de lokale militairen die het protest niet de baas konden (of wilden), vervangen door meer geharde eenheden van het platteland die tenslotte het protest bloedig neersloegen.

Meest gelezen