Radio 2

Historische glasramen in Langemark-Poelkapelle na 15 jaar toevallig teruggevonden: "Bij renovatie opgeborgen, daarna vergeten"

In Langemark-Poelkapelle hebben ze na 15 jaar zoeken historische brandglasramen teruggevonden. Die werden tijdens een renovatie van het gemeentehuis verwijderd en aan de kant gezet. Maar doorheen de jaren werd vergeten waar. Na 15 jaar duiken de glasramen nu plots op in een ander gebouw in Langemark, dat binnenkort door de politie gebruikt zal worden. 

In 2009 onderging het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle een eerste grondige renovatie, waarbij beslist werd om de 3 verdiepingen in gebruik te nemen. "Vroeger zaten de brandglasramen in de raadszaal, boven de inkom. Op een bepaald moment is er beslist om alle ramen te vervangen door PVC-ramen met dubbel glas", legt de burgemeester van Langemark-Poelkapelle, Lieven Vanbelleghem (CD&V), uit. "Toen moet een ambtenaar de ramen verwijderd en zorgvuldig opgeborgen hebben in de lokalen van de dienst burgerzaken." 

De brandglasramen werden in een lokaal tussen verschillende andere spullen teruggevonden

Lieven Vanbelleghem (CD&V), burgemeester van Langemark-Poelkapelle

Intussen ging de ambtenaar met pensioen en werden de brandglasramen vergeten. Tot nu, ongeveer 15 jaar later. "Het gemeentehuis wordt momenteel voor een tweede keer gerenoveerd. De dienst burgerzaken verhuist opnieuw naar het gemeentehuis, waardoor de politie het leegstaande gebouw kan gebruiken om verder uit te breiden. Tijdens de opkuis van dat gebouw werden de glasramen achteraan in een lokaal teruggevonden, tussen oude foto's van koningen en andere relikwieën uit het gemeentehuis."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Wat gebeurt er nu met de glasramen?

De glasramen staan momenteel tentoongesteld in de ingang van het gemeentehuis. "De technische dienst maakte speciaal een kader, waarin de 5 brandglasramen verwerkt zijn. Ze kunnen hier gerust nog een tijdje blijven staan, maar naar de toekomst toe moeten we kijken wat we ermee zullen doen", besluit de burgemeester.

De glasramen zijn 100 jaar oud en zijn dus echt erfgoed. In het glas staat het wapenschild van burggraaf Charles-Philippe de Patin afgebeeld, een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de gemeente, uit de 18e eeuw. 

Meest gelezen