Hoppeboeren uit Aalst smeken om kopers

De coronacrisis heeft een grote impact op de cultuur van de hoppescheuten in en rond Aalst. De 3 telers daar halen hun volledige jaaromzet uit de verkoop aan de restaurants. Nu die dicht zijn, vrezen ze voor een rampjaar. Tenzij nu ook particulieren hoppescheuten beginnen te bestellen. ‘Ze zijn lekker, makkelijk te bereiden, en de hele maand maart te verkrijgen’, zo luidt het.

In Oost-Vlaanderen staat Aalst bekend om het telen van hoppescheuten. Dat zijn groenten die nu geoogst worden en het zijn bijna uitsluitend restaurants die ze kopen. Maar nu de restaurants dicht zijn, vrezen de hoppetelers dat ze een rampjaar tegemoet gaan. Hoppescheuten zijn verkrijgbaar in maart, en soms tot half april. Luc Van Langenhove is nog de enige hoppenteler in Aalst die in volle bedrijvigheid is. Twee anderen doen het tijdens hun pensioen. Het hele jaar door werken ze aan het oogstklaar maken van de hoppescheuten. 

De oogst van de hoppescheuten is gestart, maar we hebben geen afzet
Luc Van Langenhove, hoppeboer uit Aalst

Hoppescheuten zijn wat te vergelijken met asperges: delicaat in het telen, en amper 1 tot 1,5 maand te verkrijgen. Ze zijn ook wat duurder dan andere groenten, en worden vooral in sterrenzaken en betere restaurants gebruikt. “Het is van belang dat de hoppescheuten meteen na de oogst naar de klant kunnen gaan, want ze zijn maar 1 à 2 dagen houdbaar. Verkoop via supermarkten is dan ook niet ideaal, want die keten is te lang. Eens in de winkel zouden ze snel slecht worden. Daarom roepen we iedereen op om hoppescheuten te kopen via de korte keten, dus rechtstreeks bij ons, de telers,” zegt Luc.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

“Dat particulieren hoppescheuten kopen is voor ons van heel groot belang. In afhaalmaaltijden worden hoppescheuten ook niet veel gebruikt, daarvoor zijn ze wat te duur. Take-away zorgt maar voor 10 procent van onze omzet. Tot vorig jaar haalden wij onze volledige omzet uit verkoop aan restaurants en catering. Consumenten zelf weten niet wanneer de hoppescheuten te verkrijgen zijn en wat ze ermee kunnen doen. Maar ze zijn heel lekker in een voorgerecht met een gepocheerd ei, of in hoofdgerechten met vis en lamskroon.”

Mensen weten niet dat er hoppescheuten zijn, en kennen maar weinig recepten
Luc Van Langenhove, hoppeboer uit Aalst

De hoppetelers hopen dat het geen rampjaar wordt, en dat de hoppecultuur in de streek van Aalst kan blijven bestaan. Ze roepen daarom op de weinige hoppeboeren in de streek te steunen door lokaal te kopen. Het gros van de hoppescheuten komt van telers in West-Vlaanderen, uit de regio rond Poperinge. 

kasto80

Meest gelezen