radio 2

Limburg heeft de grootste leegstand van Vlaanderen: 70 voetbalvelden aan lege winkeloppervlakte

Nog nooit stonden in Limburg zoveel winkels leeg: bijna 2.200 of 13,3 procent van het totaal. Daarmee heeft Limburg de slechtste bezetting van heel Vlaanderen. In een jaar tijd kwamen er liefst 10 procent bij. Hasselt kreeg er zelfs 25 procent meer lege winkels bij. In winkeloppervlakte uitgedrukt staan 70 voetbalvelden leeg. UNIZO Limburg pleit daarom voor een sterke strategie.

Welgeteld 2.197 van de 16.479 verkooppunten in Limburg staan leeg.  Zo blijkt uit het rapport Winkelleegstand van het bureau Locatus. Met 13,3 procent leegstand zit Limburg ook stevig boven het Belgisch gemiddelde van 11 procent.  Bij de Limburgse steden hebben Maaseik (18,7 procent), Tongeren (18,3 procent) en Hasselt (15,7 procent) de meeste winkels leegstaan. In Hasselt is de leegstand in een jaar tijd zelfs met 25 procent gestegen. Bij de gemeenten zijn Lanaken (17,7 procent), Zutendaal (17,6 procent) en Leopoldsburg (17,2 procent) de koplopers. 

Geen nieuwe shoppingcentra toelaten

“Ruim 35 hectare leegstaande winkelruimte, dat is een hallucinant cijfer, vooral omdat het effect van de coronacrisis op de fysieke winkels daar nog niet zichtbaar in is”, zegt Bart Lodewyckx van UNIZO Limburg. “Het is niet de eerste keer dat we vanuit UNIZO deze boodschap moeten geven, maar er is gezond verstand nodig bij het beoordelen van vergunningsaanvragen van nieuwe shoppingcentra buiten de stadscentra. Zolang nieuwe winkelcomplexen vergund en gebouwd worden zonder aan een oplossing te werken voor de leegstand, blijft het dweilen met de kraan open."

Verder pleit UNIZO Limburg voor extra initiatieven op korte en middellange termijn. "Voor heel wat panden moet eerst gekeken worden naar het renoveren, vergroten, verkleinen en omvormen, om ze eventueel andere functies te geven. Denk daarbij aan andere economische functies zoals maakbedrijven, vrije beroepspraktijken of diensten, publieke functies als cultuur en zorg of eventueel zelfs voor bewoning”, somt Bart Lodewyckx op.

De huur herbekijken

De ondernemersorganisatie kijkt ook naar de lokale besturen om initiatieven te nemen om de handelskernen nieuw leven in te blazen. Volgens UNIZO kun je meer klanten naar een handelskern lokken met een goede toegankelijkheid en een slim parkeerbeleid, en zeker niet door de centra ongebreideld autoluw te maken. Tot slot roept UNIZO de eigenaars en verhuurders van handelspanden op, om meer mee te denken met hun huurders. En om bijvoorbeeld huurgelden aan te passen of tijdelijk vrij te stellen door de huidige situatie. Of om te gaan naar huur op basis van omzet in plaats van een vaste huur.

Meest gelezen