© sally Anscombe 2011

Limburgse ijszaken klaar voor zonnig weekend

IJssalons verwachten dat het extra druk zal worden dit weekend. Door het lenteweer krijgen veel mensen zin in een ijsje en bovendien is het nog eens een leuke uitstap in deze sombere tijden. Al zullen we wel nog even moeten wachten op het muziekje van de rijdende ijskar.

Wat is leuker dan een ijsje likken met de zon op onze snoet? Verschillende ijssalons verwachten dit weekend extra veel bezoekers door het mooie lenteweer. Daar komen natuurlijk heel wat voorbereidingen bij kijken. “We hebben onze kookketels gevuld en onze basismengels zijn klaar. We draaien nog niet, omdat we echt dagvers ijs bereiden”, vertelt Lies Nijens van ijssalon De Potter in Bree. “Nu wordt eerst alles gekookt en vanaf morgen hebben we al een klein assortiment klaar.”

Dat werk gebeurt natuurlijk niet door één persoon, maar door een heel team. Al moeten ze de werkkrachten wel meer spreiden door de coronacrisis. “Normaal bedienen we met drie mensen, maar dat gaat nu niet. We zullen het nu met twee scheppers moeten doen”, zegt Nijens. En ook buiten zullen de maatregelen duidelijk worden aangegeven zodat alles vlot kan verlopen. 

De coronacrisis zorgt volgens Lies Nijens wel voor nog meer bezoekers dan anders. “De eerste zon lokt de mensen sowieso naar buiten omdat ze de hele winter hebben binnen gezeten. Nu zitten ze nog langer binnen en je kan nergens met je kinderen naartoe gaan. Welk kind wordt er dan niet blij als je vraagt om een ijsje te gaan eten?”

Nog geen rijdende ijskars

Die voorbereidingen doe je natuurlijk niet voor niets. Voor veel ijskarren loont het dan ook niet om voor slechts één zonnig weekend uit te rijden. “Normaal zijn we pas operationeel vanaf 1 maart. Dan maken we alles klaar zodat we kunnen uitrijden als het mooi weer wordt. Om nu voor een paar dagen alles klaar te stomen, lijkt me een beetje onrealistisch”, vertelt Joke van de Krijmboer in Lommel. En het mogen dan wel zonnige dagen worden, het wordt nog steeds vroeg donker. “Het zijn heel korte dagen en dat is voor ons echt niet de moeite. Als het vanaf 1 maart mooi weer wordt, zijn we daar", lacht Joke.

Meest gelezen