Liveblog - België van slechtste leerling naar Europese middenmoot met 240 coronabesmettingen per 100.000 inwoners

België staat op de 16e plek van 30 Europese landen wat het aantal coronabesmettingen betreft. Ondanks de coronacrisis liggen de examenresultaten van studenten aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen in lijn met andere jaren. In Nederland steunt de Tweede Kamer een spoedwet om de avondklok te behouden. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pfizer-BioNTech start met klinische studies bij zwangere vrouwen

Vaccinproducent Pfizer-BioNTech start wereldwijd met het testen van zijn vaccin tegen COVID-19 bij zwangere vrouwen. Tijdens de nieuwe klinische studies zullen vrouwen, die 24 tot 34 weken zwanger zijn, vaccin of een placebo toegediend krijgen. De vrouwen zullen daarna 7 tot 10 maanden geobserveerd worden, afhankelijk van of ze de placebo of het echte vaccin kregen. 

Tot nu toe raadt de Hoge Gezondheidsraad een prik tegen het coronavirus tijdens een zwangerschap nog steeds af, omwille van een gebrek aan specifieke gegevens. Al denken steeds meer experten dat het toch veilig is. “Ik ben ervan overtuigd dat het veiliger is om je te laten vaccineren, dan om je niet te laten vaccineren. Ook als zwangere vrouw", zei professor gynaecologie Isabelle Dehaene onlangs nog aan VRT

Pfizer-BioNTech wil de komende maanden ook klinische studies opstarten bij kinderen tussen 5 en 11 jaar oud en bij kinderen jonger dan 5. 

Coronabesmettingen: ons land van slechtste leerling naar middenmoot in Europa

België staat op de 16e plaats op 30 Europese landen, wat het aantal coronabesmettingen betreft. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Daarmee doen we het beter dan enkele maanden geleden: in oktober voerde ons land de ranking nog aan met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Op dit moment is Tsjechië de slechtste leerling van de klas. Malta is momenteel het Europese land met het meeste vaccinaties.

Lees het volledige artikel hier:

Aarde trilde in 2020 het minste in tientallen jaren door lockdowns

De aardkorst heeft in 2020 haar rustigste periode in tientallen jaren gekend dankzij de COVID-19-pandemie. Door de lockdowns die wereldwijd plaatsvonden, verminderde de menselijke activiteit aanzienlijk en dat zorgde ook voor een vermindering van de 'seismische ruis', hoogfrequente trillingen die door de mens aan het oppervlak worden veroorzaakt, soms wel met 50 procent.

Lees het volledige artikel hier:

Zorgsysteem Franse grensgemeente Duinkerke zwaar onder druk door opstoot Britse variant, politie raadt af grens over te steken

In de Franse kustgemeente Duinkerke, vlak bij de Belgische grens, staat het zorgsysteem zwaar onder druk door een opstoot van de Britse variant van het coronavirus. Het lokale ziekenhuis kan het aantal nieuwe patiënten amper bijhouden, de afdeling intensieve zorg ligt vol.

Patiënten uit Duinkerke moeten overgebracht worden naar ziekenhuizen in Rijsel, Calais en Boulogne-sur-Mer. Niet-dringende ingrepen en operaties worden uitgesteld. “Sinds 1 februari hebben 45 patiënten overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen. Dat betekent dat we daar op twee weken tijd evenveel patiënten moesten opnemen dan normaal op drie maanden tijd”, getuigt de directrice van het ziekenhuis in Duinkerke Justine Leibig.

Volgens de eerste onderzoeken zou de Britse variant verantwoordelijk zijn voor zo’n 75 procent van alle coronabesmettingen in Duinkerke. In heel Frankrijk gaat het om een derde van alle nieuwe besmettingen, zo zegt de Franse minister van Volksgezondheid.

De politiezone Westkust in ons land vraagt alle grensbewoners om niet af te zakken naar Duinkerke als dat niet noodzakelijk is. “Een gewaarschuwd man is er twee waard", zo klinkt het.

Videospeler inladen...

Macron stelt voor om tot 5 procent van vaccins in stock naar Afrika te sturen

De Franse president Emmanuel Macron stelt voor om 3 à 5 procent van wat de rijke landen aan vaccins tegen het coronavirus in voorraad hebben naar Afrika te sturen. In een interview met de Britse krant "The Financial Times" zegt Macron dat hij dat zal voorstellen op de G7-top van volgende vrijdag. De Duitse kanselier Angela Merkel steunt zijn voorstel, zegt hij.

"Ik zeg: laten we 3 à 5 procent van onze vaccins in voorraad naar Afrika sturen. Dat heeft geen invloed op onze vaccinatieplannen. Volgens Macron is dit ook in het belang van Frankrijk en Europa. "We hebben 10 miljoen burgers met familie aan de andere kant van de Middellandse Zee", zegt hij.

"Als we toelaten dat honderden miljoenen vaccins in de rijke landen worden toegediend en als er niets gebeurt in de arme landen, dan wordt de toestand onhoudbaar", aldus de Franse president. "Dan neemt de ongelijkheid in de wereld nog toe en laat je een soort vaccinoorlog toe. Kijk maar naar de Chinese en Russische vaccinstrategie." 

COVID-19 heeft al 100.000 overlijdens veroorzaakt in Afrika

COVID-19 heeft in Afrika aan 100.000 mensen het leven gekost, zo heeft het Franse persbureau AFP donderdagavond berekend. De 54 landen die Afrika vormen hebben 100.000 sterfgevallen opgetekend op 3.793.660 besmettingen, aldus AFP dat zich baseert op data die door de gezondheidsautoriteiten zijn verstrekt.

Met 48.478 sterfgevallen is in Afrika Zuid-Afrika het meest getroffen. Daarna komen Egypte en Marokko. Europa is met 818.912 overlijdens de ergst getroffen regio ter wereld.

Volgens de befaamde Johns Hopkins Universiteit heeft het coronavirus wereldwijd al aan zeker 2.434.443 mensen het leven gekost, terwijl er 110.083.623 besmettingen zijn vastgesteld. Koploper zijn de VS met respectievelijk minstens 491.030 overlijdens en 27.838.494 infecties.

Twee dagen op rij samenscholing op Gentse Sint-Pietersplein: dertig jongeren krijgen pv

In Gent heeft de politie donderdagavond een dertigtal jongeren een proces-verbaal gegeven voor samenscholing op het Sint-Pietersplein. Dat meldt de Gentse lokale politie. Woensdagavond waren ook al een honderdtal jongeren gesignaleerd op het plein, maar toen kon de politie geen pv's opstellen.

De politie kreeg woensdag een melding van luide muziek en een grote groep jongeren op het plein, maar toen de agenten ter plaatse kwamen liepen de overgebleven aanwezigen weg en kon er geen pv opgesteld worden. Donderdagavond waren er echter opnieuw jongeren naar het plein gekomen, en de politie greep ditmaal met man en macht in.

Taxi's brengen skiërs naar de top van de piste in Frankrijk

In Frankrijk liggen de skiliften nog altijd verplicht stil, maar er geldt geen principieel verbod op skiën als dusdanig. In het ski-oord Courchevel hebben ze een andere manier gevonden om skiërs naar de top van de pistes te brengen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Neusspray beschermt fretten 24 uur lang tegen corona: zal het middel ooit ook bij mensen werken?

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben een antiviraal middel ontwikkeld dat fretten 24 uur lang beschermt tegen een infectie met het coronavirus. Het onderzoek zit nog in een heel vroeg stadium en als alles goed gaat, zal het nog zowat een jaar duren voor het op de markt komt. Viroloog Rik de Zwart gaf uitleg over het onderzoek in "Nieuwe feiten", professor infectieziekten Steven Callens noemt het een "interessant concept", maar zegt dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn.  

Lees het volledige artikel hier:

Voetballer Mats Rits gerepatrieerd uit Oekraïne: "Bedragen voor repatriëring lopen hoog op"

De Club Brugge-voetballer Mats Rits is voor de wedstrijd van zijn ploeg in Kiev positief getest op het coronavirus. Zijn team heeft beslist om hem meteen te repatriëren. Volgens dokter Luc Beaucourt is het niet uitzonderlijk dat iemand die een professionele reis maakt gerepatrieerd wordt.

"Er moet ook gekeken worden naar de aard van de verplaatsing, recreationeel of professioneel. De verzekeringen maken daarin een onderscheid. Mensen die recreatief reizen en die komen iets tegen, worden ter plaatse gehospitaliseerd. Daarbij is repatriëring uitgesloten."

De bedragen voor een repatriëring lopen hoog op. "Het aantal luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn om zo een repatriëring te doen, zijn heel beperkt. Dat zijn er een drietal in Europa. Als de patiënten besmettelijk zijn, worden ze in een plastieken koker gezet met een eigen beademing. Op die manier kunnen ze het medisch personeel in het vliegtuig niet besmetten."

Frankrijk verlengt isoleerperiode voor besmette mensen

Vanaf maandag moeten in Frankrijk mensen die besmet zijn geraakt een langere isoleerperiode in acht nemen, zo heeft Gezondheidsminister Olivier Véran aangekondigd.

De periode stijgt van zeven naar tien dagen. Voor wie gewoon in contact is geweest blijft het zeven dagen.

Na een vergadering met het ministerie van Cultuur meldde de organisatie van concertorganisatoren dat zomerfestivals mogelijk zullen zijn, met maximaal vijfduizend bezoekers die zullen moeten neerzitten.

Egbert Lachaert (Open VLD) vraagt zich af of avondklok nog te verantwoorden is

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vraagt zich af of de avondklok vandaag nog efficiënt is als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij vindt dat elke vrijheidsbeperkende maatregel noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk moet zijn en pleit voor een debat over de kwestie met politici en experts.

Lees het volledige artikel hier:

Noord-Ierland verlengt lockdown tot 1 april, ondanks versoepelingen in maart

Noord-Ierland verlengt zijn lockdownmaatregelen tot 1 april. Dat heeft de regering donderdag beslist. Op 8 maart worden wel al enkele versoepelingen van kracht. De eerste leerlingen mogen vanaf 8 maart naar school terugkeren, en bepaalde winkels, die tot nu toe gesloten waren, mogen vanaf die datum ook afhaaldiensten aanbieden.

Sinds Kerstmis mogen inwoners van Noord-Ierland hun huis enkel verlaten voor een beperkt aantal activiteiten, bijvoorbeeld om te sporten of om te gaan werken.

De Britse premier Boris Johnson zal komende maandag het stappenplan bekendmaken waarmee Engeland stapsgewijs de maatregelen zal versoepelen. De regionale regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland beslissen zelf over hun aanpak van de pandemie.

Stad Gent zet extra politie in voor eerste zonnige weekend: "Vooral Gras- en Korenlei zijn populair"

Burgemeester van Gent Mathias De Clercq (Open VLD) zal extra politie en gemeenschapswachten inzetten komend weekend. Het belooft mooi lenteweer te worden en dan bestaat de kans dat er veel volk loopt in de Gentse centrumstraten.

Lees meer in dit artikel:

Amper verschil tussen Britse en Europese AstraZeneca-contract: EU ondertekende vroeger, maar Britten kregen meer vaccins

Er blijkt niet veel verschil tussen de contracten die farmabedrijf AstraZeneca sloot met het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de twee contracten, die kón omdat het Britse contract online staat. Nu blijkt dat de Britten onder dezelfde voorwaarde vallen als de EU. Bovendien ondertekende Europa al een dag eerder het contract met AstraZeneca. Dit is in strijd met wat het bedrijf eerder beweerde.

Lees meer in dit artikel:

Professor Steven Callens: "Logisch dat ook Braziliaanse variant opduikt, de sterkste wint altijd"

Na de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is nu ook de Braziliaanse variant vastgesteld in ons land. Er zouden al zeker vijf gevallen bekend zijn. Professor Steven Callens is niet verbaasd dat ook die variant opduikt in ons land en ziet daarin een extra stimulans om voort te maken met de vaccinatiecampagne.

"Wat we nu zien met alle varianten is dat we ze kunnen oppikken wanneer we ernaar op zoek gaan. Op zich is dat goed nieuws dat we ze vroegtijdig kunnen oppikken. Het is geen goed nieuws dat ze zich verspreiden, anderzijds is het zo dat die varianten een overlevingsvoordeel hebben. De variant die het meest gemakkelijk overzetbaar is, die zal binnen de kortste keren de markt overnemen. De sterkste wint altijd", zegt Callens in "De wereld vandaag".

Callens meldt dat enkele van de mutaties die in de Zuid-Afrikaanse, de Britse en de Braziliaanse variant zitten, overlappen. "Dat hoeft niet te verwonderen. Wat het virus doet, is zorgen dat het beter kan binden aan de menselijke cellen en zoveel variaties kan je daar ook niet op vinden."

Het vermoeden dat de Braziliaanse variant minder gevoelig zou zijn voor de vaccins die vandaag op de markt zijn, is volgens Callens een aanmoediging om de vaccinatiecampagne snel voort te zetten.

"Het is een waarschuwing om de vaccinatie te nemen voor de Braziliaanse variant het overneemt. Hoe meer mensen immuun zijn, hoe minder kans dat het virus heeft om zich te verspreiden. Het is vooral een waarschuwing om niet te wachten op aangepaste vaccins. Het is niet zo dat de huidige vaccins niet werkzaam zijn om groepsimmuniteit te bereiken."

Meest gelezen