Videospeler inladen...

Marokkaanse ambassadeur niet opgezet met Nomadenreportage

De Marokkaanse ambassadeur Mohammed Ameur is het niet eens met de reportage Amazigh over het Rifgebied in Marokko. De reportage werd uitgezonden in de Nomadenreeks van het magazine Vranckx op zaterdag 6 februari en ging over de aanhoudende manifestaties tegen corruptie en voor mensenrechten in de regio. Ameur contacteerde de redactie met de vraag om te mogen reageren. Rudi Vranckx trok naar de Marokkaanse Ambassade in Brussel voor een gesprek.

In de reportage gingen jonge reporters Evelyne Dierickx en Manon Duerinck undercover als toerist naar Marokko om zo de situatie in het Rifgebied te filmen. Daar wordt al jaren geprotesteerd tegen corruptie en voor basisrechten zoals betere gezondheidszorg en onderwijs. Ze maakten ook kennis met de protestbeweging Hirak.

De ambassadeur vindt de reportage gedateerd en eenzijdig, en hij zegt ook dat er verzonnen getuigenissen in zitten. Hij heeft het in het bijzonder over een audiofragment dat in de reportage zit. In dat fragment getuigt protestleider Nasser Zefzafi over de situatie in de gevangenis. Zo vertelt hij dat hij werd neergeslagen, uitgekleed, bespuwd en verkracht met een knuppel.

Maar die getuigenis is volgens de ambassadeur dus niet echt. “Er zijn getuigenissen uitgevonden om het land in diskrediet te brengen”, zegt hij. “En de meest flagrante getuigenis is de getuigenis over een vermeende verkrachting. Die aantijgingen zijn nooit aangebracht. Niet door de familie, niet door zijn advocaten, niet door nationale en internationale organisaties die het proces gevolgd hebben. En ik daag iedereen uit die het tegendeel beweert.” Ameur voegt er nog aan toe dat het niet eens de stem van Nasser Zefzafi is.

Er zijn getuigenissen uitgevonden om het land in diskrediet te brengen

Mohammed Ameur, Marokkaans ambassadeur in België

Kijk hier naar de reactie van de ambassadeur. Het artikel gaat verder onder de video.

Videospeler inladen...

Makers vragen reactie aan gevluchte mensenrechtenadvocaat

We bezorgden de reactie van de ambassadeur aan Manon Duerinck en Evelyne Dierickx, de makers van de reportage. Mensen die Zefzafi goed kennen, waaronder zijn beste vriend, blijven volhouden dat de opname echt is en dat het ook zijn stem is. 

Het is honderd procent zeker zijn stem
Abdessadik El Bouchattaoui, ex-advocaat van Nasser Zefzafi

Eerder deze week hadden ze nog een videocall met Abdessadik El Bouchattaoui, een mensenrechtenadvocaat die nu als politiek vluchteling in Frankrijk woont. Hij behartigde de zaak van meerdere politiek gevangenen waaronder Zefzafi. Ook El Bouchattaoui twijfelt niet aan de echtheid van de opname.

Kijk hieronder naar de reactie van de advocaat.

Videospeler inladen...

Meest gelezen